Hus suunnittelee isoja muutoksia: päivystysaikaiset leikkaukset keskittyisivät ehkä vain kolmeen sairaalaan

Hus-yhtymä ehdottaa säästösyistä suuria muutoksia sairaaloidensa toimintaan.

Kuvateksti
Jo aiemmin Hus ilmoitti, että ensi kesänä synnytykset ja yöaikaiset leikkaukset ovat Lohjan sairaalassa katkolla.
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Husin yhtymähallitus käsitteli eilen Uudenmaan alueen palveluverkon kehittämistä, joka koskee etenkin Lohjan ja Porvoon sairaaloita.

Husin aikeena on keskittää laaja, myös päivystysaikaista leikkaustoimintaa käsittävä päivystys kolmeen sairaalaan ja suppea päivystys ilman päivystysaikaista leikkaustoimintaa viiteen sairaalaan.

Käytännössä tämä todennäköisesti tarkoittaisi, että laaja päivystys toimisi jatkossa vain Helsingin Meilahdessa, Espoon Jorvissa ja Hyvinkäällä.

Ehdotukset toisivat muutoksia varsinkin Lohjan, Porvoon ja Raaseporin sairaaloiden nykyiseen toimintaan. Raaseporin sairaalan muutokset ovat jo pitkällä.

Hus perustelee, että vähentämällä päivystysrinkien määrää pystytään paremmin turvaamaan työvoiman saatavuus ja palvelujen jatkuvuus.

Pienempien leikkausyksiköiden tuottavuutta ja kapasiteettia voidaan nostaa laajentamalla aukioloaikoja ja keskittymällä pääasiassa elektiiviseen suunniteltavissa olevaan toimintaan. Selostuksessa puhutaan myös sairaaloiden erikoistumisesta.

Kokonaisuudessaan Hus joutuu sopeuttamaan talouttaan vuosina 2025–2027 yhteensä noin 225 miljoonalla euroa. 

”Emme pysty enää kovin pitkään tekemään säästöjä olemassa olevista toiminnoista, vaan meidän on tehtävä rakenteellisia muutoksia. Palveluita on mietittävä uudella tavalla”, sanoo Husin yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava.

Esitys tuodaan yhtymähallitukseen 25.3. Lopullisia päätöksiä tekee yhtymäkokous.

Jo aiemmin Hus ilmoitti, että ensi kesänä synnytykset ja yöaikaiset leikkaukset ovat Lohjan sairaalassa katkolla. Tämä merkitsee noin 300 synnytyksen siirtymistä muihin Husin sairaaloihin eli Naistenklinikalle Helsinkiin, Hyvinkäälle ja Espoon Jorviin.