Suomen suunta työmarkkinoilla muuttui – nyt STTK saa poikkeuksellisesti tsemppikirjeitä muista maista, ennen oli toisin päin

Perinteisesti suomalaiset ovat lähettäneet tämäntyyppisiä solidaarisuuskirjeitä muille, sanoo kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman STTK:sta.

Kuvateksti
Muista maista toivotetaan suomalaisille työntekijöille voimia työssä paremman yhteiskunnan puolesta. Kuva mielenosoituksesta on Tampereelta, ja se on otettu viime vuoden huhtikuussa.
Kuva: Tomi Aho

Keskusjärjestö STTK:lle on alkuvuoden aikana tullut poikkeuksellinen määrä niin sanottuja solidaarisuuskirjeitä eri puolilta maailmaa. Solidaarisuuskirjeet ovat perinteinen tapa osoittaa tukea kriiseissä tai konfliktitilanteessa. Kirjeitä on tullut ympäri maailmaa viideltä mantereelta ja yli 20:stä eri maasta. 

Kirjeissä korostuu huoli Suomen kehityssuunnasta. Niissä toivotetaan suomalaisille työntekijöille voimia työssä paremman työelämän ja yhteiskunnan puolesta sekä taistelussa hallituksen työelämän heikennyksiä ja sosiaaliturvan alasajoa vastaan.

Monet painottavat, että sopimiselle ja hyvinvoinnille rakennettu yhteiskuntamallimme on toiminut heille esimerkkinä. Kirjeitä on tullut muun muassa Etelä-Afrikasta, Mosambikista, Kanadasta, Meksikosta, Nicaraguasta ja Filippiineiltä.

”Tilanne on erittäin poikkeuksellinen, sillä perinteisesti suomalaiset palkansaajajärjestöt ovat olleet tämäntyyppisten solidaarisuutta osoittavien kirjeiden lähettävässä päässä, eivät vastaanottajina”, sanoo STTK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman.

Kansainvälistä tukea työmarkkinatilanteessa ovat osoittaneet myös Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö NFS, Euroopan Ammatillinen Yhteisjärjestö ETUC, maailmanjärjestö ITUC, ja Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean työntekijäryhmä.  

Viime viikolla myös kansainvälinen työjärjestö ILO kehotti Suomen hallitusta neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kanssa lakko-oikeuden rajoituksista.