Hus tähtää hiilineutraaliksi – sairaala listasi sata keinoa, joilla se pienentää hiilijalanjälkeä

Hus on ensimmäinen yliopistosairaala, joka ottaa käyttöön ilmastotiekartan.

Kuvateksti
Noin viisi prosenttia koko Suomen vuosittaisista päästöistä muodostuu terveydenhuollosta. Lääkehävikin vähentäminen on yksi Husin tavoite.
Kuva: Jussi Tuokkola

Husin Ilmastotiekartta on Suomen ensimmäinen sairaanhoitopiirille luotu ilmastotyön pitkän ajan suunnitelma. Siinä määritellään konkreettiset keinot, joilla Hus etenee kohti ilmastotavoitteita. Tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

“Ilmastotyö tulee näkymään kaikessa toiminnassamme: vähennämme energian ja materiaalien kulutusta, pienennämme hävikkiä ja noudatamme kiertotalouden periaatteita sekä siirrymme kohti vähäpäästöisiä vaihtoehtoja”, sanoo laatuylilääkäri Sanna-Maria Kivivuori.

Kansainvälinen terveydenhuolto-organisaatio Health Care Without Harm on arvioinut, että noin viisi prosenttia koko Suomen vuosittaisista päästöistä muodostuu terveydenhuollosta. Tyypillistä terveydenhuollolle on ympärivuorokautinen energiaintensiivinen toiminta, materiaalien kulutusta lisäävät korkeat hygieniavaatimukset ja anestesiakaasujen käyttö.

Ilmastotoimenpiteet on Husissa jaettu kahdeksaan kategoriaan: uusiutuva ja hiilineutraali energia, rakennukset ja toimitilat, rakentaminen, hankinnat ja toimitusketjut, matkustaminen ja kuljetukset, ruokapalvelut ja ravitsemus, lääkkeet sekä kiertotalous ja jätehuolto.

Yksi esimerkki sadan keinon joukosta on, että Hus suuntaa taloudellisia kannustimia henkilöstön julkisen ja kevyen liikenteen käyttöön.

Valtaosa eli noin 80 prosenttia Husin hiilijalanjäljestä aiheutuu hankinnoista eli tuotteista ja hankituista palveluista. Tulos vastaa kansainvälisissä selvityksissä tehtyjä arvioita terveydenhuollon päästölähteistä.

Hus on Suomen suurin terveydenhuollon toimija.