Joka viides vessassa kävijä jättää kädet pesemättä

Käsien saippuapesu ja kuivaus ovat hygienian ja hyvinvoinnin peruspilareita. Ne kuitenkin jäävät tekemättä aivan liian monelta.

Kuvateksti
Vessassa käynnin jälkeen kädet kuuluu pestä ja kuivata huolella. Kuvat: Leena Louhivaara ja Annika Rauhala.

Julkiset wc-tilat nousevat arvoon arvaamattomaan, kun ihminen liikkuu kodin ulkopuolella. Näihin tiloihin turvaudutaan monenlaisissa tilanteissa.

Paperivalmistaja Metsä Tissuen tutkimuksen mukaan eurooppalaiset ovat entistä laiskempia pesemään kätensä jokaisen wc-käynnin jälkeen. Joka viides poistuu yleisestä wc:stä pesemättä käsiään.

Metsä Tissuen aiempaan, vuonna 2015 toteutettuun wc-tutkimukseen verrattuna käsien peseminen wc-käyntien jälkeen on vähentynyt kaikissa maissa Saksaa lukuun ottamatta. Suomalaiset ovat hieman keskimääräistä tarkempia käsihygieniastaan, sillä suomalaisista 83 prosenttia ilmoittaa pesevänsä kädet aina julkisessa vessassa käynnin jälkeen. Vuonna 2015 osuus oli 86 prosenttia.

Julkisessa wc-tilassa käytyään kolme neljästä käsienpesijästä kertoo kuivaavansa kädet melkein joka kerta, mutta vain 60 prosenttia kuivaa kätensä aina. Suomalaiset ovat tunnollisimpia käsien kuivaajia, sillä suomalaisista 90 prosenttia kuivaa kädet vähintään melkein joka kerta.

– Käsihygieniassa olennaista on se, että kädet pestään vedellä ja saippualla sekä tämän jälkeen kuivataan huolellisesti. Käsien kuivaaminen on olennainen osa prosessia, sillä kostea iho tarjoaa bakteereille oivan kasvualustan, muistuttaa markkinointipäällikkö Tiia Tylli-Aliranta.

Julkisiin tiloihin ja suurasiakkaille pehmopapereita valmistava Metsä Tissuen Katrin-brändi teetti joulukuussa 2017 julkisten wc-tilojen käyttötutkimuksen. Siihen vastasi yli 3 500 henkilöä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Puolasta ja Iso-Britanniasta.