Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon pitenivät edelleen – tekonivelleikkausta odottavien määrä kasvoi huomattavasti

Hoitovelan purkaminen on hidasta. Pisin odotusaika kiireettömään erikoissairaanhoitoon oli viime vuoden lopussa Päijät-Hämeessä.

Kuvateksti
Polven tai lonkan tekonivelleikkausta odotti joulukuun lopussa lähes 11 000 potilasta.
Kuva: iStock

Viime joulukuun lopussa kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä odotti yli 160 000 potilasta. Se on yli 2 000 potilasta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tiedot ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportista.

Jonottaneista 12,7 prosenttia eli yli 20 000 potilasta oli odottanut hoitoonpääsyä yli puoli vuotta.

”Polven tai lonkan tekonivelleikkausta odottaneiden määrä kasvoi vuodessa huomattavasti”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

Polven tai lonkan tekonivelleikkausta odotti joulukuun lopussa 10 844 potilasta, joista puolet oli odottanut pääsyä leikkaukseen yli kolme kuukautta.

Odotusajat pitenivät lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Potilaat odottivat viime joulukuussa kiireetöntä erikoissairaanhoitoa keskimäärin 57 vuorokautta.

Pisin odotusaika oli Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä (mediaani 82 vrk) ja lyhin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (mediaani 22 vrk).

Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä oli edelleen pienempi kuin ennen koronaa.

”Lähetteiden määrä ei ole vieläkään samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa. Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä on silti kasvanut, eikä jonoja ole pystytty purkamaan. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta”, Tuominen toteaa.