Kannabiksen käyttäjä myös ryyppää

Kannabiksen käyttö kasvaa tasaisesti, mikä lieventää asenteita.

Kuvateksti
Kannabiksen käyttö ei ehkäise alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä. Kuva iStock.

Jos polttaa kannabista, juo myös runsaasti alkoholia. Yli 60 prosenttia kannabiksen käyttäjistä kertoi käyttäneensä alkoholia ja kannabista samanaikaisesti vuoden aikana, kertoo Huumekysely 2014.

Neljäsosa kannabiksen käyttäjistä oli viimeksi kuluneen vuoden aikana käyttänyt tai kokeillut myös muita huumeita.

Kannabiksen tyyppikäyttäjä on nuori tai nuorehko kaupunkilaismies, joka polttelee kavereiden tarjoamaa, usein kotikasvatettua marihuanaa satunnaisesti. Viihdekäyttöön liittyy runsas alkoholin kulutus.

– Ajatus, että kannabiksen käyttö ehkäisisi alkoholinkulutusta, ei saa tukea kyselytutkimuksista, arvioi erikoistutkija Karoliina Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kannabiksen käytön ehkäisy on yksi keino vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ja paineisiin muuttaa lainsäädäntöä.

Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä on sitä mieltä, että alkoholin käyttöä ehkäisevät toimenpiteet saattaisivat hillitä myös kannabiksen käyttöä.

– On ilmeistä, että mikäli kannabiksen kokeilu ja käyttö jatkavat yleistymistään, kasvavat paineet tarkistaa kannabispolitiikkaa ja nykyistä lainsäädäntöä.

Huumekyselyn 2014 tietojen mukaan kannabista oli käyttänyt vuoden aikana 240 000 suomalaista, mikä on kaksinkertainen määrä kymmenen vuotta aiempaan verrattuna.

Kyselyyn vastasi noin 3 500 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista.

Yli 80 prosenttia kaikista vastaajista vastusti käytön dekriminalisointia tai viihdekäytön sallimista. Toisaalta noin 40 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kannabiksen polttamisesta tulisi käytännössä rangaista.

Kannabiksen käyttäjistä puolestaan yli 70 prosenttia kannatti dekriminalisointia ja laillistamista. Myös he, joilla oli aikaisempaa omakohtaista kokemusta kannabiksesta, suhtautuivat sen käyttöön muuta väestöä huomattavasti vapaamielisemmin.

Koko väestössä kannabiksen laillistamista kannattavien osuus pysyi kymmenessä prosentissa vuoteen 2010 asti; vuonna 2014 kannattajien osuus oli noussut 15 prosenttiin.

Tutkimus kannabiksen käyttäjistä ja kannabiksen laillistamista ja dekriminalisointia koskevista mielipiteistä julkaistiin tänään Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Lisätty linkkejä 17.2. klo 12.00.

Täsmennetty kannabiksen käyttäjien määrää 17.2. klo 14.30.