Kätilöitä siirtyy Porvoosta muihin sairaaloihin

Synnytystoiminta päättyy Porvoon sairaalassa. Synnytysten myötä kymmenisen kätilöä lähtee Hyksiin.

Kuvateksti
Porvoossa synnytyksiä on ollut noin 900 vuodessa. Kuva Mikko Lehtimäki.

Kun synnytykset loppuvat Porvoon sairaalassa, moni kätilö vaihtaa työpaikkaa. Kaikkiaan hoitohenkilökuntaa on 25. Heistä kymmenisen kätilöä siirtyy Porvoon sairaalasta Hyksin synnytyssairaaloihin.

– Henkilökohtaiset keskustelut on käyty, ja sijoitustoiveet on pyritty ottamaan huomioon, kertoo tulosyksikön johtaja Henrikka Aito Porvoosta.

Porvoon sairaalaan jää äitiyspoliklinikka sekä gynekologista poliklinikka- ja leikkaustoimintaa. Porvoon järjestelyt perustuvat päivystysasetukseen, joka edellyttää tuhannen synnytyksen vuotuista määrää. Porvoossa synnytyksiä on ollut noin 900.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Synnytystoiminnan lakkautuspäätös herätti aikoinaan vastustusta hoitohenkilöstössä ja sen vuoksi järjestettiin muun muassa mielenilmaus.

– Surutyö on tehty, ja prosessi on nyt loppuunkäsitelty tällä erää, sanoo Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Marianne Bruce-Suomela.

Äitiyspoliklinikalla jatkuvat sikiöseulonnat sekä synnytyssairaalasta varhain kotiutuneiden kontrollikäynnit. Husin muihin synnytyssairaaloihin siirtyvät äitiyspoliklinikkakäynnit, jotka voivat johtaa synnytyksen käynnistämiseen tai tarvitsevat keisarileikkausvalmiuden.

Lakkauttamisen jälkeen Husissa voi synnyttää viidessä sairaalassa: Helsingissä Naistenklinikalla ja Kätilöopiston sairaalassa sekä Jorvin, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa. Naistenklinikan rakennushanke valmistuu joulukuussa ja toiminta uusissa tiloissa alkaa maaliskuun alussa.
– On arvioitu, että suuri osa Porvoon alueella asuvista synnyttäjistä valitsee synnytyssairaalakseen Kätilöopiston sairaalan, jossa synnytysten määrän arvioidaan olevan noin 5 500, sanoo osastonylilääkäri Mika Nuutila.

Ensisijainen synnytyssairaala valitaan jo raskausaikana yhteistyössä synnyttäjän, neuvolan ja äitiyspoliklinikan kanssa.