Kätilöliitto: Alle 25-vuotiaille maksuton ehkäisy

Maksutonta ehkäisyä tarjoavissa kunnissa nuorten raskaudenkeskeytykset ja seksitautitartunnat ovat vähentyneet merkittävästi.

Kuvateksti
Maksuttomaan raskauden ehkäisyyn kuuluvat kondomit ja hormonaalinen ehkäisy. Kuva: iStock

Nuorille aikuisille tehdään lukumääräisesti eniten abortteja Suomessa, vaikka nuorten raskaudenkeskeytykset ovatkin vähentyneet. Tyypillinen raskaudenkeskeytys tehdään lääkkeellisesti 20–24-vuotiaalle. Yleensä keskeytyksen syyt ovat sosiaaliset.

Suomen Kätilöliitto muistuttaa, että ehkäisyn maksuttomuus lisää sen käyttöä. Maksuttomasti ehkäisyä tarjoavissa kunnissa nuorten tekemät raskaudenkeskeytykset ja seksitautitartunnat ovat vähentyneet merkittävästi. Esimerkiksi Raumalla alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain 100 000 euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Väestöliitto ovat jo vuosien ajan suositelleet maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille. Kätilöliitto muistutti Suomen kaikkia 311 kuntaa tästä syksyllä 2017 teettämässään kyselyssä. 

Kätilöliitto kysyi kunnilta mahdollisuudesta ulottaa maksuton ehkäisy kaikkiin ikäryhmiin. Kyselyyn vastasi 52 kuntaa, ja vastaukset olivat pääosin kielteisiä.

Kuntien päätöksentekoa ohjaa usein säästöjen mahdollisuus. Raskaudenkeskeytykset maksavat yhteiskunnalle vuosittain miljoonia. THL:n asiantuntijoiden mukaan kansallisella tasolla maksuton ehkäisy voisi tuoda Suomelle jopa 1,4 miljoonan euron säästöt, kun raskaudenkeskeytykset vähenevät.

Sukupuolitaudit ovat yleisimpiä nuorilla. Valtaosa klamydiatartunnoista todetaan nuorilla aikuisilla ja 20–24-vuotiailla klamydiatartunnat ovat yhä kasvussa. Myös tippuri yleistyy nuorten keskuudessa. Nykyään tippurin saa yleisimmin 20–30-vuotias. Tippuritartuntojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa kolminkertaiseksi.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen vastuu on terveydenhuoltolaissa määrätty kunnille ja opiskeluterveydenhuollolle. Suurista kaupungeista vasta harva tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä.

Asiantuntijat painottavat, ettei pelkkä ehkäisyn jakaminen yksistään riitä. Maksuttoman ehkäisyn lisäksi tulisi panostaa seksuaalineuvonnan laatuun ja saatavuuteen. Opiskelu- ja perusterveydenhuollossa maksuttoman ehkäisyn jakamisen kautta saavutetaan nuorten ikäryhmät myös seksuaalineuvonnan piiriin. Opiskeluterveydenhuollossa tämä korostuu nuorten miesten ja poikien kohdalla.

Suomen Kätilöliitto on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. Kätilöpäivät ovat parhaillaan käynnissä Helsingissä.