Kätilöt vievät Husin käräjille

Sisäilmasta sairastuneet kolme kätilöä vaativat korvauksia oikeudessa.

Kuvateksti
Marja Lundahl (vas.), Sari Oinonen ja Tanja Mäkinen sairastuivat työpaikallaan Helsingin Kätilöopiston sairaalassa. Kuva: Jaakko Martikainen

Kolme Kätilöopiston sisäilmasta sairastunutta kätilöä haastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) käräjä­oikeuteen. Tehy on sitoutunut maksamaan oikeudenkäyntikulut. Kätilöt vaativat korvauksia siitä, että he ovat sairastuneet työ­paikan huonosta sisäilmasta. Kaikilla kolmella on diagnosoitu ammattitauti.

Kätilöiden mukaan työnantaja laiminlöi työturvallisuus­velvoitteensa, kun se ei reagoinut työpaikan sisäilmaongelmiin aiemmin. Kätilöopisto poistettiin käytöstä lokakuussa 2017. Hus on julkisesti kiistänyt korvausvaatimuksen.

Kaikkiaan 23 kätilöä ja yksi lastenhoitaja ovat toimittaneet terveystietojaan sekä tietojaan työpaikan olosuhteista Tehyn valitsemaan asianajotoimistoon. Tehy riitauttaa tässä vaiheessa kolme tapausta.

Riitautuksella haetaan uutta linjausta vuonna 2016 annettuun korkeimman oikeuden tuomioon, joka annettiin sisäilman aiheuttamista sairastumisista Kokkolassa. Tuomioistuin oli sitä mieltä, että työnantaja ei ollut tiennyt rakenteellisista puutteista ja kosteusvaurioista ennen vuotta 2003 eikä ollut siten korvausvelvollinen.