Kiurun työryhmä esitteli lääkkeet hoitajapulaan: ”Ilman rahaa tästä ei tule mitään”, muistuttavat hoitajaliitot

Paremmat urapolut, hyvän työn ohjelma, lisää aloituspaikkoja. Krista Kiurun työryhmä esitteli ensimmäiset lääkkeensä hoitajapulaan. Tehy ja SuPer korostavat palkan ja työolojen merkitystä.

Kuvateksti
Riittävätkö hoitajat? Työryhmä ehdottaa, että käynnistetään hyvän työn edellytysten ohjelma, joka pureutuu muun muassa työhyvinvointiin, psykososiaaliseen kuormitukseen ja väkivallan ehkäisyyn.
Kuva: Lauri Rotko

Ministeri Krista Kiurun hoitajapulaa ratkova työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäiset ehdotuksensa.

Ryhmä toteaa, että työvoimapulasta ei ole riittävän hyvää tilannekuvaa ja sen laatiminen aloitetaan heti. Kansainvälisen rekrytoinnin pullonkauloja poistetaan. Uralla etenemistä tuetaan aiempaa paremmin. Koulutuspaikkoja lisätään. Pätevyysvaatimuksia tarkastellaan, mutta potilasturvallisuus mielessä.

Tarkoitus on polkaista käyntiin hyvän työn edellytysten ohjelma, joka pureutuu muun muassa työhyvinvointiin, psykososiaaliseen kuormitukseen ja väkivallan ehkäisyyn.

Marraskuussa aloittanut työryhmä on kokoontunut kolmesti ja ehdotukset liikkuvat vielä pintatasolla. Ryhmään kuuluu ministeriöiden lisäksi alan työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Sote-ammattilaisen silmään pistää, että palkasta ei puhuta. Palkkakysymys on rajattu työryhmän työn ulkopuolelle.

"Palkkaus on nopein keino varmistaa riittävä sote-henkilöstö", sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

"Meillä on vasta luuranko koossa. Ilman rahaa tästä ei tule mitään. Palkka ja työolot on saatava kuntoon", totesi SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ministerin tiedotustilaisuudessa. Hän edusti siellä sekä SuPeria että Tehyä.

Liittojen mielestä alan pito- ja vetovoiman parantamiseksi tarvitaan pidempiaikainen palkkaohjelma ja siihen valtion rahoitusta.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantaja KT:n Markku Jalonen vetosi, että omaa alaa ei auta mollata julkisuudessa.

"Miten epäkohdat korjataan, jos niitä ei tunnisteta ja tunnusteta? Alan todellisuus ei saa olla kuin satu Keisarin uusista vaatteista. Tai Harry Potter, jossa Voldemortin nimeä ei sanota ääneen. On tunnustettava ongelmat ja ratkottava niitä yhdessä. Meillä on maailman parhaat ammatit. Kyse on siitä, että hienojen ammattien palkkaus ja työolot ovat mahdottomat", toteaa Millariikka Rytkönen.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan seka varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia yrityksiä ja järjestöjä edustavan Halin Arja Laitinen oli pettynyt työryhmän työskentelyyn. Hänestä mitoitukset ja sääntely alalla on liian tiukkaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru puolusti hoitajamitoitusta.

"Meidän on taattava sote-alalle säälliset työolosuhteet. He haluavat tehdä työtä sydämellään. Meillä on ollut kaksi vanhuspalvelukriisiä ja kysyn välillä itseltänikin, olemmeko oppineet niistä riittävästi. Kriisit ovat nousseet juurin siitä, että työntekijöitä ei ole riittävästi ja hoitajien aika menee siivoamiseen, pyykkäämiseen ja ruuanlaittoon."

Työryhmä jatkaa työtään ja työstää ehdotuksia konkreettisemmiksi.