Koronarokotteiden ja kuukautishäiriöiden yhteyttä arvioidaan uudelleen

Euroopan lääkevirasto selvittää uudelleen koronarokotteiden ja kuukautishäiriöiden mahdollista yhteyttä. Suomessa kuukautishäiriöistä on tullut Fimeaan yli 3 900 haittavaikutusilmoitusta.

Kuvateksti
Haittavaikutusilmoituksissa on kuvattu runsaita, niukkoja, kivuliaita, epäsäännöllisiä tai poisjääneitä kuukautisia sekä erityyppisiä tiputtelu- ja välivuotoja.
Kuva: iStock

Euroopan lääkevirasto aloittaa uuden selvityksen mRNA-koronarokotteiden Comirnatyn ja Spikevaxin mahdollisesti aiheuttamasta lisääntyneestä kuukautisvuodosta ja kuukautisten poisjäämisestä.

Virasto arvioi asiaa aiemminkin, mutta ainakaan silloin yhteyttä ei voitu vahvistaa.

Haittavaikutusilmoitusten määrä kuukautishäiriöistä on lisääntynyt, mikä voi johtua siitä, että nuoremmat ikäryhmät ovat tulleet rokotusvuoroon.

Suomessa kuukautishäiriöistä on tullut Fimeaan yli 3 900 haittavaikutusilmoitusta. Niissä on kuvattu runsaita, niukkoja, kivuliaita, epäsäännöllisiä tai poisjääneitä kuukautisia sekä erityyppisiä tiputtelu- ja välivuotoja.

Norjassa on tehty tutkimus, jossa runsaista kuukautisista ilmoitti noin 8 prosenttia naisista ennen ensimmäistä rokotusta ja noin 14 prosenttia ensimmäisen rokotuksen jälkeen.

Kuukautishäiriöt ovat yleisiä. Valtaosa ei hakeudu niiden vuoksi terveydenhuoltoon, joten on vaikea arvioida koronarokotteiden aiheuttamia mahdollisia muutoksia. Norjalaistutkimuksen ja muiden äskettäin julkaistujen tutkimusten perusteella ilmiön yleisyyttä ja luonnetta selvitetään tarkemmin.