Laiton koeaikapurku, raskaussyrjintä ja palkkasaatavat – käräjäoikeudesta tuomio

Fysioterapeutti saa tuhansia euroja korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja hyvityksenä tasa-arvolain rikkomisesta.

Kuvateksti
Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän. Kuva: iStock

Villa Hilma Oy joutuu maksamaan entiselle työntekijälleen korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja hyvitystä tasa-arvolain rikkomisesta. Työnantaja joutuu maksamaan myös palkan, jolta se yritti välttyä poistamalla työvuoroja.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan neljän kuukauden palkkaa vastaavan summan korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja 8 000 euroa tasa-arvolain mukaisena hyvityksenä. Lisäksi työnantaja joutuu maksamaan Tehyn oikeudenkäyntikulut. 

Fysioterapeutti työskenteli yrityksessä lähihoitajana marraskuussa 2016. Työnantaja purki työsuhteen koeajalla sen jälkeen, kun oli saanut tietää raskaudesta. Fysioterapeutti oli myös Tehyn välityksellä vaatinut työnantajalta maksamatta jääneitä palkkojaan. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palkkasaatavat olivat syntyneet, kun fysioterapeutti oli jäänyt raskaudesta johtuneen pahoinvoinnin vuoksi sairauslomalle kahdesti joulukuun alussa. Tässä yhteydessä hän oli kertonut raskaudestaan työnantajalle.

Työnantaja oli muuttanut vahvistettua työvuoroluetteloa välttyäkseen maksamasta palkkaa. Hän jätti sairausajan palkan maksamatta ja poisti työvuoroja sekä sairausajalta että ajalta, jolloin fysioterapeutti oli työkykyinen. 

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli purkanut työsopimuksen epäasiallisella ja syrjivällä perusteella. Työsopimuslain mukaan sekä työnantaja että työntekijä voivat koeaikana purkaa työsopimuksen. Työsopimusta ei kuitenkaan saa purkaa syrjivällä tai epäasiallisella perusteella. Tämän lisäksi työnantaja syyllistyi tasa-arvolain vastaiseen raskaussyrjintään. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.