Länsi-Uudenmaan yhteistoimintaneuvottelut päättyneet – "Ratkaisujen ei pidä johtaa hoitajien uupumiseen"

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on saanut päätökseen yhteistoimintaneuvottelut, jotka aluehallitus käynnisti lokakuussa.

Kuvateksti
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestelee toimintojaan uudelleen.
Kuva: iStock

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue lopettaa 33 työtehtävää, jotka ovat Länsiväylän mukaan lähinnä hallinnollisia tehtäviä. Osa työntekijöistä irtisanotaan, ja osa tehtävistä päättyy eläköitymiseen tai määräaikaisuuteen. 

"Valtaosa hoitajista työskentelee niin sanotuissa kriittisissä toiminnoissa, ja heitä irtisanomiset eivät koske", Tehyn pääluottamusmies Pekka Rastas sanoo. 

Kriittisiä toimintoja ovat esimerkiksi sairaala, terveysasema ja kotihoito.

"Työntekijöiden uudelleen sijoittelussa ja työn jakamisessa pitää työnantajan olla tarkkana, ettei tehdä ratkaisuja, jotka johtavat työntekijöiden uupumiseen." 

Lisäksi hyvinvointialue Länsiväylän mukaan muun muassa nostaa asiakasmaksuja ja -vuokria sekä vähentää tiloja ja vuokratyövoimaa.  

Yhteistoimintaneuvottelujen kohteena olivat talousarvioesityksen tasapainottaminen ja sen mahdolliset henkilöstövaikutukset.

Varsinaiset päätökset toimista ovat tehneet aluehallitus ja aluevaltuusto, kun ne ovat päättäneet ensi vuoden talousarviosta.

Tavoitteena oli vähentää kustannuksia 50 miljoonalla eurolla vuodesta 2024 alkaen sekä toteuttaa toiminnan uudelleenjärjestelyjä.

Irtisanomisilla saavutetaan Länsiväylän mukaan 2,7 miljoonan euron säästö.