Luottamusmies: Ihmettelen työnantajan suhtautumista kätilöiden huoleen

Kätilöitä kuormittava tilanne alkoi jo viime syksynä Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Kuvateksti
Kätilöt ovat ilmaisseet huolensa potilasturvallisuudesta vierihoito-osastolla Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: Jussi Tuokkola

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tehyn alueluottamusmies Jouni Hackzell ihmettelee työnantajan väitettä siitä, että Oulun yliopistollisen sairaalan kätilöiden esiintuomaa potilasturvallisuusongelmaa ei ole.

Yle uutisoi kätilöiden aluehallintoviranomaisille tehdyistä kanteluista lauantaina. Uutisessa nimettömänä pysyttelevät kätilöt kertoivat vauvojen ja äitien hoidon kärsivän kiireen vuoksi vierihoito-osastolla.

Hackzellin mukaan kuormittava tilanne alkoi kärjistyä jo viime syksynä, kun Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikalta lakkautettiin yksi osasto. Sen jälkeen työnantaja tarkasteli mitoitusta. Hackzell miettii, vastaako mitoitus uutta tilannetta.

– Synnytykset ovat alkuvuodesta lisääntyneet, mikä on positiivinen asia. Osastolla ovat kuormitukset nousseet entisestään aika rajusti ja henkilömäärä ei riitä. Olemme saaneet jo viime vuonna huolestuneita viestejä työntekijöiltä. Olemme vieneet viestiä eteenpäin talon johdolle ja työsuojeluun, Hackzell sanoo.

Osastolla on oikeus kutsua lisätyövuomaa töihin työvuorojen alussa, jos sille on tarvetta.

– Ongelmana on se, ettei ole tarpeeksi osaavia henkilöitä. Osa jo valmiiksi kuormittuneesta henkilöstöstä ei välttämättä jaksa tehdä lisävuoroja.