Luottamusmies: Ikävää toimintaa Pihlajalinnalta – yt:t kesälomien aikaan

Pihlajalinna ajoitti yt-neuvottelut kesälomien aikaan.

Kuvateksti
Pihlajalinna tavoittelee 14 miljoonan euron suoria vuosittaisia kustannussäästöjä. Kuva: Annika Rauhala

Luottamusmies Nina Spoof pitää irtisanomisiin tähtäävien yt-neuvottelujen ajoittamista kesälomakaudelle huonoimpana mahdollisena ratkaisuna. Neuvottelut käynnistyivät tänä aamuna.  

Spoof toimii TSN:n luottamusmiehenä Pihlajalinnan Munkkivuoren sairaalassa Helsingissä. 

– Maanantaina tuli sekä tieto 2 400 työntekijää koskevista yt-neuvotteluista että toimitusjohtajan hyvän kesän toivotukset. 

Spoofin mielestä neuvottelut olisi voitu käydä vasta lomien jälkeen syyskuussa, jolloin sekä työntekijät että heidän edustajansa ovat paikalla. 

Luottamusmiehet ja muut edustajat voivat joutua siirtämään lomiaan pystyäkseen osallistumaan neuvotteluihin. 

– Tulee mieleen, että työnantaja ajoitti neuvottelut lomakaudelle pitääkseen työntekijöiden liikehdinnän ja mielenilmaisut mahdollisimman pieninä ja heidän edustuksensa mahdollisimman heikkona. 

Spoof kritisoi myös neuvotteluista tiedottamista. Henkilöstö sai kuulla niistä viime maanantaina samaan aikaan kuin media.

– Osa hoitajista kuuli neuvotteluista asiakkailta, jotka olivat kuulleet niistä mediasta.

Työntekijät ovat Spoofin mukaan ällistyneitä ja järkyttyneitä siitä, miten työnantaja heitä kohtelee. Hän on kuitenkin pyrkinyt pitämään työpaikalla yllä toiveikasta ilmapiiriä, etteivät työntekijät vaipuisi epätoivoon irtisanomisuhan vuoksi. 

– Tottakai ihmiset miettivät, mitä tämä itse kullekin tarkoittaa. 

Oman kohtalon lisäksi ihmisiä mietityttää, mitä muuta kuin irtisanomisia yt:t tarkoittavat, kun 380 henkilötyövuoden vähentäminen ei riitä 14 miljoonan säästöihin, joita työnantaja tavoittelee. 

Myös Tehyn lakimies Ilkka Wennberg ihmettelee neuvottelujen ajankohtaa. Hän muistuttaa, että työnantaja vastaa siitä, että henkilöstöllä on mahdollisuus saada neuvotteluihin riittävä edustus. 

– Pihlajalinnan tavoittelemat mittavat henkilöstövähennykset johtavat hoidon laadun heikkenemiseen ja henkilöstön kuormituksen lisääntymiseen. 

Neuvottelujen piirissä on Pihlajalinna Oyj ja pääosa sen tytäryhtiöiden henkilöstöstä. Vähentämistarve on enintään 380 henkilötyövuotta. Vähentämistarve koskee ainakin hoitohenkilöstöä ja hallintoa.

Neuvottelut eivät koske Pihlajalinnan ja sen kuntien kanssa yhdessä omistamia yhtiöitä. Lisäksi neuvotteluiden ulkopuolelle jäävät kokonaan kliinisessä hoitotyössä työskentelevät lääkärit.

Tehy-lehti ei tavoittanut Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltosta

TSN on yksityissektorilla toimiva Terveyden ja sosiaalialan neuvottelujärjestö, johon kuuluvat Tehy, SuPer ja ERTO.