Moni yritys etsii rokottajia – Tehy kehottaa varovaisuuteen: palkkio voi kutistua eikä Y-tunnukseton kevytyrittäjyys istu sote-alalle

Mitä erilaisimmat yritykset yrittävät nyt värvätä hoitajia koronarokottajiksi. Tehy muistuttaa, että kevytyrittäjyys ilman yritystunnusta ei sovi tiukan säätelyn sote-alalle.

Kuvateksti
Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa vaaditaan yritystunnusta, jotta palveluntuottamista voidaan valvoa. Kuva: iStock

Työpaikkailmoituksessa tuntipalkka näyttää houkuttelevalta. Puhelimessa voidaan ohimennen mainita Y-tunnukseton kevytyrittäjyys. Rokottajaa saattaa etsiä esimerkiksi siivousalan yritys. Kannattaako tarjoukseen tarttua?

”Tehyläisiltä hoitajilta tulee aiheesta kyselyjä lähes päivittäin”, kertoo Tehyn järjestöasiantuntija Heidi Elakshar.

Vastaus on selvä: Y-tunnukseton kevytyrittäjyys ei sovi luvanvaraiselle sosiaali- ja terveysalalle.

Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa vaaditaan Y-tunnusta eli yritystunnusta, jotta palveluntuottamista voidaan valvoa. Terveyspalvelua valvoo joko aluehallintovirasto tai Valvira. Sosiaalipalveluja valvoo joko kunta, aluehallintovirasto tai Valvira.

Käytännössä myös työpaikkailmoituksessa luvattu tuntipalkka kutistuu, koska siitä pitää maksaa rokottajaa etsineelle yritykselle palvelumaksut, lakisääteiset maksut ja verot.

Tehy ohjeistaa, että tehyläisen yrittäjäksi tahtovan kannattaa toimia sote-alalla joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä, hankkia Y-tunnus ja hakea toiminnalle tarvittavat luvat. Kevytyrittäminen ilman Y-tunnusta voi houkutella esimerkiksi fysioterapeuttia, joka haluaa iltatyönään hieroa, mutta siihenkin tarvitaan Y-tunnus ja ilmoitus aviin.

Kevytyrittäjä on monelle Tehyyn yhteyttä ottaneelle uusi termi. Mitä se tarkoittaa?
Y-tunnukseton kevytyrittäjä laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta. Hän toimii itsenäisesti, hankkii asiakkaansa, määrittelee työnsä hinnan ja päättää, milloin tekee työt. Laskutuspalvelu hoitaa erillisellä palvelumaksulla muun muassa laskujen lähettämisen ja maksuvalvonnan, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset sekä tilittää hänelle kulujen jälkeen jäävän osuuden. 

Tehyn vakuutukset eivät ole voimassa, jos jäsen toimii Y-tunnuksettomana kevytyrittäjänä.

 

Lue lisää:

Blogi: Massarokotuksia mutkat suorina