Myös Australian hoitajat marssivat paremman palkan ja työolojen puolesta

Työehtosopimusneuvottelut sakkaavat hoitajilla Australiassakin – viesti työolojen kestämättömyydestä on mennyt toistaiseksi kuuroille korville.

Kuvateksti
Hoitajapula on globaali. Hoitajat Australiassa marssivat parempien työolojen ja palkkojen puolesta.
Kuva: Lehtikuva

Tuhannet sairaanhoitajat ja kätilöt osoittivat mieltään Sydneyssa Australiassa viime torstaina.

Lakko ja mielenilmaus toteutettiin toista kertaa – ensimmäinen tempaus järjestettiin helmikuun puolivälissä. Osallistujia oli nyt 170 sairaalasta. Lakko kesti vuorokauden.

Nurses and Midwives’ Association (NSWNMA) tahtoo jäsenilleen parempaa palkkaa ja työoloja. Liitto on vaatinut jo kymmenen vuotta hoitajamitoituksen takaamista jokaiseen työvuoroon.

Hoitajat kokevat olevansa alipalkattuja ja ylityöllistettyjä. Korona on pahentanut tilannetta edelleen. Hoitajapula on kova ja yhä useampi miettii alanvaihtoa.

”Osoitan mieltäni ensimmäistä kertaa ikinä. Suhtaudun työhöni intohimoisesti. Sydämeni särkyy, kun näen, mitä hoitoalalla nyt tapahtuu”, kiteytti eräs mielenosoittaja 9Newsin haastattelussa.

Liiton pääsihteeri Brett Holmesin mukaan hoitajien viesti on mennyt kuuroille korville. Liiton mielestä maan hallitus on epäonnistunut henkilökuntapulan ratkaisemisessa ja hoitajien työolojen parantamisessa, eivätkä neuvottelut ole edenneet.