Neuvottelut omista työehdoista käyntiin – Tehyn tavoitteena palkkauksen ja työehtojen parannus

Hoitoalan omat työehdot lisäävät julkisen sektorin vetovoimaisuutta hoitajien silmissä, uskoo Tehyn edunvalvontajohtaja.

Kuvateksti
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti, että pelkkä terveydenhuollon tavanomainen toiminta edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa venymistä sekä joustamista. Kuva: Jaakko Martikainen

Uusien työehtojen rakentaminen kuntien terveys- ja sosiaalialan työntekijöille on käynnistynyt. Tehy ja SuPer vaativat viime neuvottelukierroksella terveys- ja sosiaalialan työntekijöille sopimusta.

– Neuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että työehtoja lähdetään rakentamaan heti, muistuttaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.  

Uusissa työehtosopimuksen määräyksissä on tarkoitus ottaa huomioon alan erityispiirteet ja ratkoa työehtoihin liittyviä ongelmia. Tämä ei ole nykyisessä yleisessä kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa aina onnistunut, koska samoilla määräyksillä on pitänyt toimia myös lukuisilla muilla aloilla ja ammateissa. 

– Alan omat määräykset ovat hyödyksi sekä työnantajille että työntekijöille ja lisäävät julkisen alan vetovoimaisuutta työmarkkinoilla. 

Tehyn tärkeimmät tavoitteet neuvotteluissa liittyvät palkkauksen ja työaikaehtojen parantamiseen.

– Palkkausjärjestelmää on uudistettava merkittävästi, ja palkkaus on saatettava oikeudenmukaiselle tasolle.

Neuvottelukierroksen aikana työtaistelutoimena toteutettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti Kirvesniemen mukaan selkeästi, että pelkkä terveydenhuollon tavanomainen toiminta edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa venymistä sekä joustamista.

– Tähän täytyy saada muutos. Terveelliset työajat kuuluvat myös terveys- ja sosiaalialan työntekijöille.