Ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti, että pelkkä terveydenhuollon tavanomainen toiminta edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa venymistä sekä joustamista. Kuva: Jaakko Martikainen

Neuvottelut omista työehdoista käyntiin – Tehyn tavoitteena palkkauksen ja työehtojen parannus

Hoitoalan omat työehdot lisäävät julkisen sektorin vetovoimaisuutta hoitajien silmissä, uskoo Tehyn edunvalvontajohtaja. 

Uusien työehtojen rakentaminen kuntien terveys- ja sosiaalialan työntekijöille on käynnistynyt. Tehy ja SuPer vaativat viime neuvottelukierroksella terveys- ja sosiaalialan työntekijöille sopimusta.

– Neuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että työehtoja lähdetään rakentamaan heti, muistuttaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.  

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Uusissa työehtosopimuksen määräyksissä on tarkoitus ottaa huomioon alan erityispiirteet ja ratkoa työehtoihin liittyviä ongelmia. Tämä ei ole nykyisessä yleisessä kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa aina onnistunut, koska samoilla määräyksillä on pitänyt toimia myös lukuisilla muilla aloilla ja ammateissa. 

– Alan omat määräykset ovat hyödyksi sekä työnantajille että työntekijöille ja lisäävät julkisen alan vetovoimaisuutta työmarkkinoilla. 

Tehyn tärkeimmät tavoitteet neuvotteluissa liittyvät palkkauksen ja työaikaehtojen parantamiseen.

– Palkkausjärjestelmää on uudistettava merkittävästi, ja palkkaus on saatettava oikeudenmukaiselle tasolle.

Neuvottelukierroksen aikana työtaistelutoimena toteutettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto osoitti Kirvesniemen mukaan selkeästi, että pelkkä terveydenhuollon tavanomainen toiminta edellyttää työntekijöiltä jatkuvaa venymistä sekä joustamista.

– Tähän täytyy saada muutos. Terveelliset työajat kuuluvat myös terveys- ja sosiaalialan työntekijöille. 

Kommentit

Käyttäjän Maija Isokorpi kuva

Toivottavasti me lastenhoitajat emme unohdu, kun/jos työehtosopimus saadaan aikaiseksi.
Käyttäjän Maija Isokorpi kuva

Toivottavasti me lastenhoitajat emme unohdu, kun/jos työehtosopimus saadaan aikaiseksi.
Käyttäjän Aida Salarvand kuva

Sairaanhoitajien palkka on järkyttävän vähän verrattuna työn hankaluuteen ja kuormitukseen. Suomessa meille annetaan paljon vähemmän palkkaa verrattuna moniin muihin maihin. Hoitoala on myös ammatti johon hakee miehiäkin nykyään paljon, ja tällaisella palkalla on varmasti melkein mahdotonta elää varsinkin jos kyseessä mies jolla on lapsia ja vaimo elätettävänä.
Mainos
Mainos

Uutisia