On sote-alan opintoihin hakevan etu, että hänen soveltuvuutensa työhön selvitetään jo opintoihin hakeutuessa. Kuva Lehtikuva.

Opiskelijan soveltuvuus alalle varmistetaan

Tehyn ja kolmen muun liiton esitys soveltuvuuskokeista toteutuu.

Alalle soveltuvuuden arviointia ryhdytään valmistelemaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Tehy ja kolme muuta ammattiliittoa JHL, OAJ ja SuPer jättivät vuoden alussa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle esityksen soveltuvuuskokeista.

Liitot vaativat, että ammatillisen koulutuksen reformin ja sote-uudistuksen yhteydessä säädetään alan opintoihin pakolliset soveltuvuuskokeet. SORA-säännösten (SORA=opiskeluun soveltumattomuuteen ratkaisuja), tarkoituksena on varmistaa potilaiden ja asiakkaiden turvallisuus siten, että terveydentilan tai toimintakyvyn puolesta soveltumattomia henkilöitä ei oteta sote-alojen koulutukseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Liitot katsoivat, että keinoja puuttua opintojen aikana esille tulevaan soveltumattomuuteen pitää lisätä. Liitot esittivät nykyistä matalampaa kynnystä myös päihdeseulalle.

– Koulutuksen järjestäjien käytössä olevat keinot puuttua soveltumattomuuteen ovat osoittautuneet toimimattomiksi ja järjestelmä raskaaksi, sanoo Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti.

Ministeriö kuulee koulutuksen järjestäjiä ja korkeakouluja SORA-lainsäädännön uudistamistarpeista ja mahdollisista ongelmista vielä tänä keväänä.

– Potilasturvallisuudelle on välttämätöntä, että sote-alalle hakeutuu sille soveltuvia ja motivoituneita opiskelijoita. Myös hakijalle on eduksi, että hänen soveltuvuutensa työhön selvitetään jo opintoihin hakeutuessa, sanoo Grahn-Laasonen.

Ympäri maan on jo käynnistetty erilaisia sote-uudistuksen tarvitsemaan osaamiseen keskittyviä hankkeita, mutta valtakunnallinen koordinaatio koulutusjärjestelmän tasolla on puuttunut. Ministeriö käynnistää sote-osaamisen kehittämisprosessin, jossa kartoitetaan osaamisen uudistamisen tarpeet ja varmistetaan niihin vastaaminen korkeakouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa.

Uutisia