Päijät-Häme ”kiittää” hoitajia joustamisesta erikoisella tavalla ­– esittää tuntuvaa alennusta lisätyökorvaukseen

Miksi työnantaja tahtoo alentaa hoitohenkilöstön lisätyökorvauksia, kun nimenomaan heistä on pulaa, ihmettelee ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.

Kuvateksti
Työnantaja esitti hoitohenkilöstölle jopa 40 prosenttia entistä matalampia korvauksia lisätyöstä, kertoo Siru Heromaa-Karjalainen. Kuva: Lehtikuva ja Tehy-lehden arkisto

Neuvottelut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hoitohenkilöstön kliinisestä lisätyösopimuksesta päättyivät tiistaina erimielisinä.

Työnantaja esitti jopa 40 prosenttia entistä matalampia korvauksia lisätyöstä. Muilla henkilöstöryhmillä kuten lääkäreillä ja sihteereillä korvaukset pysyisivät pääosin samana kuin ennen tai nousisivat.

Sopimuksesta on neuvoteltu jo keväästä saakka.

”Meille sanottiin ota tai jätä. Tämä on kuin märkä rätti päin naamaa. Henkilöstö on joustanut poikkeuksellisen paljon. Olemme tehneet koko kevään ja kesän jononpurkua, eikä se ole koskenut vain leikkauksia, vaan myös poliklinikoita. Tässä sitten kiitos”, toteaa ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.

Nyt voimassa oleva määräaikainen sopimus lisätöistä päättyy syyskuun lopussa. Muun muassa koronapandemia on aiheuttanut hoitovelkaa, ja lisätöitä riittää.

”Meille vihjattiin, että tekijöitä löytyy alemmallakin korvauksella tai palvelu ostetaan ulkoa. Ihmettelenpä vain, juoksenteleeko nykyisen hoitajapulan aikana vapaana tiimejä, jotka lisätyöhön ryhtyvät. Työ pitäisi muutenkin resurssoida niin, että jonoja ei pääsisi syntymään.”

Heromaa-Karjalainen kertoo, että lisätyön tekijöitä on aiemmin yritetty ostaa talon ulkopuolelta, mutta heitä ei ole löytynyt, osaaminen ei ole riittänyt tai se olisi tullut liian kalliiksi.

”Tällainen kohtelu osoittaa, miten paljon meitä lopulta arvostetaan.”

Lue lisää:

Hoitajapulan aiheuttama kuormitus ei hellitä edes vapaalla: Puhelin piippaa koko ajan, että tulisitko töihin

Tehyn asiantuntija hoitajapulasta:"Päättäjien pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen"