Paikalliset neuvottelut koronakorvauksesta käynnissä – "Fiksu työnantaja laajentaa korvauksen saavien joukkoa"

Neuvottelut koronakorvauksen maksusta käydään paikallisesti, koska paras tieto koronapotilaiden hoitojärjestelyistä on työpaikoilla, sanoo Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Kuvateksti
Koronapandemia alkoi keväällä 2020. Tehyn tavoitteena on alusta asti ollut koronakorvaus koko sote-henkilöstölle.
Kuva: Liisa Takala

Koronakorvausta koskevat paikalliset neuvottelut ovat käynnissä eri puolilla Suomea. 

600 euron kertakorvaus maksetaan maaliskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä.

Neuvottelut käydään paikallisesti, koska koronatilanne vaihteli eri puolilla Suomea.

"Myös koronapotilaiden hoito on järjestetty eri paikkakunnilla eri tavoin. Siksi korvauksesta on ollut tärkeä neuvotella paikallisesti, että se kohdentuisi oikein", sanoo Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi

Joillain paikkakunnilla on Kirvesniemen mukaan neuvoteltu korvausta laajemmalle joukolle kuin mitä sote-sopimuksen kirjaus edellyttää.

Valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mukaan koronakorvaus maksetaan erikoissairaanhoidon teho-osastoilla sekä niihin kytkeytyneessä kuvantamisessa ja laboratoriotoiminnassa, koronavuodeosastoilla, päivystyksessä sekä synnytyksissä ja ensihoidossa työskennelleille.

Myös kotihoidon palvelujen, vanhusten tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon henkilökunta saa korvauksen.

"Kirjaus on minimi, jonka työnantaja voi halutessaan ylittää."

Kirvesniemi pitää korvauksen mahdollista maksamista laajemmalle joukolle fiksuna työnantajapolitiikkana, joka lisää pitovoimaa ja osaltaan vähentää hoitajapulaa.

"Maksaminen laajemmalle joukolle tukisi alkuperäistä ajatusta siitä, että korvaus pitää kohdentaa työntekijöille, jotka olivat sekä korkeassa tartuntariskissä että valmiuslain toimien kohteena." 

Joillain paikkakunnilla puolestaan on Kirvesniemen mukaan pitäydytty sote-sopimuksen kirjauksessa. Neuvottelut ovat monilla hyvinvointialueilla vielä kesken. 

Koronakorvaus ei ollut neuvottelujen tulos tai osapuolten sopimus, vaan korvaus sisältyy valtakunnansovittelijan laatimaan sovintoehdotukseen.

Sovintoehdotus ratkaisi sote-sopimuksen työriidan viime syksynä. Sovintoehdotuksen voi vain hyväksyä tai hylätä sellaisenaan. 

Lue lisää: Koronakorvaus maksetaan maaliskuun palkassa – Kuka sen saa?