Tehy hyväksyi sovintoehdotuksen: Sote-sopimukseen oma palkkaohjelma, koronakorvaus ja parannuksia työoloihin

Tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee sote-alalla keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana. Työnantajilta poistuu mahdollisuus asettaa rekrytointikieltoja.

Kuvateksti
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara (vas.) on sovitellut Tehyn, SuPerin ja KT:n työriitaa. Sajavaara antoi sunnuntaina sovintoehdotuksen.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

TEHY JA SUPER OVAT HYVÄKSYNEET valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen hoitajajärjestöjen ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien työriitaan.

Sovintoehdotuksen mukaan tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee sote-alalla keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana. Nousu on etupainotteista niin, että kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 prosenttia.

Ratkaisu koostuu sote-sopimuksen omasta kolmivuotisesta palkkaohjelmasta, aiemmin neuvotellusta kunta-alan palkkaohjelmasta sekä normaaleista sopimuskorotuksista.

Lisäksi koronapotilaiden hoitoon osallistuneet saavat 600 euron kertapalkkion.

”Hoitajien taistelu toi sote-alalle muuta kunta-alaa tuplasti paremman palkkaohjelman, jolla alan palkkausta ja sen epäkohtia päästään korjaamaan. Lisäksi työaikoja ja työoloja koskevat tavoitteet etenivät, ja vihdoin korona-ajan venymisestä korvattiin konkreettisesti. Myös palkkatasa-arvo nytkähtää eteenpäin. Pakkotyölain varjossa tulosta voi pitää hyvänä”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteavat liittojen tiedotteessa.

Esimerkiksi lähihoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee nykyisestä 2 255 eurosta yli 2 600 euroon ja sairaanhoitajan vastaavasti 2 625 eurosta yli 3 000 euroon. 

”On hyvä, että pitkän ja vaikean rupeaman jälkeen sopimus viimein syntyi”, puheenjohtajat toteavat.

”Ratkaisua voi kuvailla pelastusrenkaaksi sote-alan kriisiin, mutta kuivalle maalle pääseminen edellyttää tulevina vuosina edelleen merkittäviä valtiovallan ja työantajan lisäpanostuksia sote-sektorille.”

Ratkaisu sisältää useita työhyvinvointia ja palautumista edistäviä parannuksia kuten arkipyhän kokonaisena vapaapäivänä, vuosilomaoikeuden myös arkipyhinä sekä joutuisan ruokailun käytännön yleistyöaikamuodossa samaan tapaan kuin lääkäreillä. Lisäksi sovittiin sote-alan omasta työryhmästä, joka ryhtyy kehittämään työhyvinvointia, työolojen parannuksia ja johtamista.

Työnantajilta poistuu mahdollisuus asettaa rekrytointikieltoja. Rekrytointikiellot ovat viime aikoina yleistyneet sote-alalla, ja niiden avulla on estetty työntekijöitä hakeutumasta paremmin palkattuun työhön. Nyt hyväksytty sovintoehdotus estää rekrytointikieltojen tekemisen. Vastaavaa kirjausta ei ole aiemmin tehty mihinkään työehtosopimukseen.

Sovintoehdotuksen hyväksymisen myötä kaikki Tehyn ja SuPerin työtaistelutoimet kuntasektorilla päättyvät välittömästi.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi ehdotuksen hyväksymisestä Twitterissä ja kiitti tehyläisiä saamastaan tuesta.

Työriidan osapuolet kertoivat vastauksensa sovintoehdotukseen tänään kello 18. Tehyn valtuusto hyväksyi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran antaman sovintoehdotuksen yksimielisesti.

Lue lisää ratkaisusta Tehyn sivuilta.