Palkat yksityisissä hoivakodeissa julkista pienemmät – työnantajat eivät luovu edustaan

Yksityiset hoivayritykset tekevät palkkaerojen turvin voittoa, joten ne vastustavat palkkaohjelmaa.

Kuvateksti
Yksityisten hoivakotien työntekijät saavat pienempää palkkaa kuin kuntien työntekijät. Kuva: Mikko Nikkinen

Lähihoitajan palkka on yksityisessä hoivakodissa 200 euroa pienempi kuin kunnalla. Sairaanhoitaja tienaa keskimäärin 300 euroa vähemmän, ja esimiesten palkkaero voi olla yli 400 euroa. Palkkatiedot ovat peräisin luottamusmiehiltä eri puolilta Suomea.

Erot johtuvat siitä, että yksityisissä hoivakodeissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Siinä on kunnallista työehtosopimusta pienemmät palkat. Monilla muilla aloilla yksityissektorilla on julkista sektoria paremmat palkat.

– Yksityisten hoivakotien palkkaus on vääristynyt, sanoo Tehyn lakimies Ilkka Wennberg

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työehtosopimusneuvottelut ovat Tehyn lakimies Vappu Okkerin mukaan erittäin vaikeat. Vastapuoli Hyvinvointialan liitto vastustaa palkkaohjelmaa, joka korjaisi vääristymän. Tehy, SuPer ja Erto tavoittelevat palkkaohjelmaa, joka tasoittaisi palkkaeroja. 

– Työnantajat eivät halua luopua saavutetusta edustaan. Ne pystyvät tekemään voittoa, koska palkat ovat tilaajan palkkaa pienemmät.

Kunnat ulkoistavat vanhus- ja vammais- sekä mielenterveyskuntoutujien palveluja yrityksille, jotka puolestaan pystyvät matalampien palkkojen ansiosta tuottamaan palvelut kuntaa halvemmalla.

Liikkeenluovutusten jälkeen työnantaja pyrkii sijoittamaan työntekijät alimpiin mahdollisiin palkkaluokkiin ja palkkaa näin uudet työntekijät pienemmällä palkalla. 

– Käytäntö laskee alan palkkatasoa entisestään, Wennberg sanoo.

Työn vaativuuden arvioinnin järjestelmää työehtosopimuksessa ei ole. Sopimus edellyttää korkeamman palkan maksamista perustasoa vaativampaa työtä tekevälle, mutta palkkaluokkien väliset erot ovat pieniä.

– Vaativampi toimenkuva saattaa tuoda esimerkiksi sairaanhoitajalle lisää palkkaa vain viisitoista euroa.

Suuret hoivayritykset, kuten Attendo, Esperi ja Mehiläinen, käyttävät paljon nollasopimuksia. 

– Palkka pienenee entisestään, jos työtunnit eivät tule täyteen.