Pula sairaanhoitajista siirtää leikkauksia Ruotsissa – kehno palkka ja huonot työolot saavat irtisanoutumaan

Ruotsalainen Skaraborgin sairaala joutuu sairaanhoitajapulan vuoksi perumaan kiireettömät ortopedialeikkaukset.

Kuvateksti
Ruotsissa on jouduttu perumaan kiireettömiä leikkauksia sairaanhoitajapulan vuoksi. Kuva: iStock

Skaraborgin sairaala Etelä-Ruotsissa ei pysty käynnistämään toimintaansa kesän jälkeen suunnitellusti. Pula sairaanhoitajista on niin paha, että sairaala on joutunut lähettämään perumiskirjeen ortopedisen leikkaukseen jo kutsutuille potilaille.

Sairaanhoitajapula on pahentunut irtisanoutumisten vuoksi sekä vuodeosastoilla että leikkaussaleissa. 

– Irtisanoutumiset ovat johtuneet palkasta, työajoista ja työympäristöstä, joka tietysti heikkenee sitä mukaa mitä useampi lähtee, sanoo ortopediasta vastaava johtaja Niklas Johansson Vårdfokus-lehden haastatelussa.

Sairaalassa oli käytössä tilapäinen 3000 kruunun (noin 290 euron) palkanlisä kuukaudessa. Lisää maksettiin toimipisteissä, joissa oli eniten pulaa sairaanhoitajista.

Hoitajien ammattiliitto Vårdförbundet piti tilapäistä palkanlisää alun perinkin huonona ratkaisuna ja varoitti seurauksista. Liitto olisi korottanut palkkoja. 

– Lisän poistaminen on nyt johtanut siihen, että työntekijät irtisanoutuvat, pääluottamusmies Anette Carlsson sanoo. 

Tällä hetkellä sairaala maksaa korotettua kuukausipalkkaa ortopediassa niille, jotka sitoutuvat työsuhteeseen vuodeksi. Carlssonin mukaan korotus ei kuitenkaan houkuttele työntekijöitä.

– Käteen ei verojen jälkeen jää kovinkaan paljon enemmän, ja lisäksi joutuu työskentelemään haastavassa ja kuormittavassa työssä vuoden.

Carlsson houkuttelisi työntekijöitä parantamalla palkkoja, työaikoja ja työympäristöä.

Skaraborgin sairaalasta puuttuu noin neljäkymmentä sairaanhoitajaa. Sairaala ei pysty sanomaan, koska perutut leikkaukset voidaan tehdä.