Sairaanhoitajalle uusia tilaisuuksia määrätä lääkkeitä

Erikoispätevyyden hankkinut sairaanhoitaja voi ensi syksystä lähtien määrätä lääkkeitä nykyistä useammassa työpaikassa.

Kuvateksti
Rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavia sairaanhoitajia on Suomessa noin 340. He työskentelevät pääosin terveyskeskuksissa. Kuva: Jari Lifländer

Sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä laajenee kotisairaanhoitoon ja erikoissairaanhoitoon. Samalla oikeus rajattuun lääkkeenmääräämiseen laajenee koskemaan myös kunnan tai kuntayhtymän ulkoistamia terveydenhuollon avohoidon palveluja sekä ostopalveluja.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen 24. toukokuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan lokakuun alussa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyytyväinen sekä asiakkaiden että ammattilaisten puolesta. Tehy on kannattanut rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamista, koska kokemukset ovat olleet myönteisiä.

– Tällainen sote-uudistus vastaa alkuperäisiä tavoitteita.

Esityksen tavoitteena on nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista, sujuvoittaa terveydenhuollon toimintaa ja edistää työnjakoa. 

Tällä hetkellä erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä rajatusti terveyskeskusten avovastaanotoilla ja sairaanhoitopiirien yhteispäivystyksissä. Sairaanhoitaja voi aloittaa lääkityksen esimerkiksi silmä- tai virtsatietulehdukseen ja jatkaa tiettyjä lääkärin määräämiä verenpainetaudin, astman tai diabeteksen lääkereseptejä. 

Tehy on neuvotellut erikoispätevyyden suorittaneille sairaanhoitajille paikallisesti noin 400-500 euron palkankorotuksia kuukaudessa. Tehyssä on myös omaa toimintaa erityispätevyyden hankkineille.

Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus edellyttää 45 opintopisteen lisäkoulutusta sekä terveyskeskuksen vastaavan lääkärin määräystä. Rajattu lääkkeenmäärääminen otetiin Suomessa kansainvälisen esimerkin johdattamana käyttöön 2010.

25.5. klo 8.58 lisätty tieto omasta toiminnasta Tehyssä. 

25.5. klo 12.03 korjattu virhe sairaanhoitajan määrättävissä olevissa lääkkeissä.

25.5. klo 14.20 lisätty tieto siitä, että palkankorotus koskee kuukausipalkkaa.