Sote ry haastoi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työtuomioistuimeen maksamattomien palkkojen vuoksi

Haastehakemuksessa on kyse Tehyn ja Superin työtaistelun aikaisista palkoista, joita työnantaja ei ole maksanut kokonaisuudessaan.

Kuvateksti
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on pohjoisin viidestä Suomen yliopistollisesta sairaanhoitopiiristä.
Kuva: Vesa Turunen

Sote ry on haastanut Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työtuomioistuimeen maksamattomien palkkojen vuoksi. Tehy on neuvottelujärjestö Sote ry:n jäsen.

Haastehakemuksessa vaaditaan, että työtuomioistuin tuomitsee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän maksamaan hyvityssakkoa työehtosopimusmääräyksen rikkomisesta. Lisäksi hakemuksessa vaaditaan, että Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tuomitaan maksamaan hyvityssakkoa valvontavelvollisuutensa laiminlyönnistä.

Haastehakemuksessa on kyse Tehyn ja Superin työtaistelun aikaisista palkoista, joita työnantaja ei ole maksanut kokonaisuudessaan. Kevään lakkopäivinä tehdystä suojelutyöstä olisi pitänyt maksaa palkat 30.11.2022 mennessä.

Asiasta solmitun sopimuksen mukaan palkansaajille ei myöskään koidu lakkopäivien osalta lomarahan tai lomaoikeuksien menetyksiä, ja mahdollisesti pidätetyt edut maksetaan marraskuun loppuun mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut, että työtaistelun aikaisia palkkoja korjataan edelleen ja tavoitteena on, että ne olisi käsitelty ja palkat maksettu vuoden loppuun mennessä.

Sote ry on tehnyt asiasta valvontapyynnön joulukuun ensimmäisenä päivänä KT:lle, mutta valvonta on Soten mukaan ollut riittämätöntä.

Oikea-aikainen ja -määräinen palkanmaksu on työnantajan päävelvoite, Sote ry muistuttaa.