Soten lakiesitykset julki

Suurin osa henkilöstöä siirtyy maakuntien palvelukseen.

Kuvateksti
Ainakin aluksi hoitohenkilöstöstä suuri osa siirtyy maakuntien palvelukseen. Kuva Annika Rauhala

Maan hallitus julkisti eilen sote-uudistuksen keskeiset lakiesitykset. Kaikkiaan lakiluonnoksia on 600 sivua. Esityksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu vuoden 2019 alusta siirtyy maakunnille. Kuntien ja kuntayhtymien työntekijöistä noin 215 000 siirtyy vanhoina työntekijöinä maakuntien palvelukseen.

– Hallituksen esitykset toivat selkeyttä, mutta mitä tapahtuu vuoden 2019 jälkeen? Alkaako palveluiden yhtiöittäminen valinnanvapauden varjolla, kysyy Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Tehy on sote-uudistuksen alusta asti painottanut, että alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus oli toteuttaa ensimmäiseksi julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio ja rakenneuudistus siten, että asiakas on keskiössä. Sen jälkeen olisi ollut rahoituksen uudistamisen vuoron ja vasta sen jälkeen valinnanvapauden ja tuotannon monipuolistaminen.

Myös henkilöstön rooli on uudistuksen kannalta ratkaisevassa asemassa.

– Koulutetun hoitohenkilöstön osaamisella ja asiantuntemuksella varmistetaan asiakaslähtöiset palvelut ja hoidon yhdenvertainen saatavuus.

Hallituksen esittelemän sote-uudistuksen tavoitteena on hillitä sote-kustannusten nousua kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.

 

Ota kantaa

Hallituksen esityksen valmistelu jatkuu kesän ajan. Lakiluonnoksista on mahdollista antaa palautetta 5.8. saakka. Virallinen lausuntokierros järjestetään elokuussa.
Palauteta voi laittaa osoitteeseen otakantaa.fi. Jos vastaajalla on liitetiedostoja, ne pitää lähettää sähköpostitse: [email protected].
Hallituksen esitysluonnos valmistuu ja lähetetään virallisesti lausunnoille elokuussa. Lausuntoaika on kymmenen viikkoa. Tämän jälkeen hallitus päättää lopullisesta esityksestä ja antaa sen eduskunnalle.