Suomalainen terveysala ponnistaa maailmalle

Suomella olisi annettavaa kroonisten tautien hoidossa, ennaltaehkäisyssä, täsmähoitomenetelmissä sekä etähoidossa.

Kuvateksti
Terveysteknologian vienti oli 1,92 miljardia euroa vuonna 2015. Helsinkiläinen Planmeca valmistaa hammashoitokoneita ja röntgenlaitteita. Kuva Lehtikuva.

Lääketieteellinen huippututkimus, terveysteknologia, insinööriosaaminen ja terveysdata sekä tuotekehitys ovat suomalaisen terveysalan vahvuuksia. Niitä selvitettiin teollisuuden näkökulmasta Finpron Team Finland Health -kasvuohjelmassa.

Yhteiskunta on panostanut tutkimukseen, joten Suomessa on lääketieteellistä huippututkimusta erityisesti syövässä, neurologiassa ja metabolisissa sairauksissa, kuten diabeteksessa. Esimerkiksi kroonisten tautien hoito, ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, täsmähoitomenetelmät sekä etähoito ovat alueita, joille Suomella on annettavaa.

Selvitys tuotti yli 80 toimenpidesuositusta. Niiden tarkoitus on luoda mahdollisuuksia sekä suomalaisille yrityksille että ulkomaisille investoinneille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudet digitaaliset ratkaisut voivat pitää hoitokuluja kurissa. Suomi on kehittänyt langattomia ja mobiiliratkaisuja.

– Tavoitteena on käynnistää ohjelma, jossahoitolaitosten uudet tarpeet ja yritysten tuotekehitys kohtaavat entistä helpommin, Finpron terveystoimialan johtaja Nora Kaarela sanoo.

Suomessa on kattavat digitaaliset väestörekisterit, potilasrekisterit sekä biologista dataa. Lainsäädäntö tukee tiedon yhdistämistä ja tutkimuskäyttöä, joten kansainvälisten kliinisten tutkimusten määrä Suomessa voisi lisääntyä.

Suomessa on kokemusta yritysten ja sairaaloiden yhteistyöstä terveysteknologian kehityksessä. Yhteistyötä voisi kehittää niin, että se palvelisi paremmin erityisesti pk-yrityksiä.

Selvitystyöhön osallistui yli 100 organisaatiota Suomessa. Yrityksistä mukana olivat muun muassa GE Healthcare, Nokia Technologies, Planmeca, Bayer ja Orion. Mukana on ollut myös yliopistoja, julkinen sektori sekä pk-yrityksiä.