Suomi reilu lapsilleen – Ruotsi putosi vertailussa

Tanska on maailman oikeudenmukaisin maa lapsille. Aikaisemmat kärkimaat Ruotsi ja Islanti putosivat jyrkästi.

Kuvateksti
Kuva Annika Rauhala

Suomi, Norja ja Sveitsi jakavat toisen sijan UNICEFin tuoreessa Report Card -tutkimuksessa. Tanska on kaikilla osa-alueilla oikeudenmukaisin maa lapsille. Pohjoismaat ovat perinteisesti pärjänneet tutkimuksessa hyvin, mutta nyt Ruotsi ja Islanti ovat pudonneet kauas kärjestä.

– Muutos on hämmästyttävä, koska perinteisesti Pohjoismaat ja Hollanti ovat pärjänneet tutkimuksessa, Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo. Selitykseksi hän antaa Ruotsin eriarvoistumiskehityksen ja Islannin laman.

Tutkimus selvitti, kuinka syvä kuilu on lasten heikoimmin pärjäävän kymmenyksen ja keskimääräisesti pärjäävien lasten välillä. Tarkastelun osa-alueet ovat terveys, tulotaso, koulutus ja tyytyväisyys elämään.

– Lapsille hyvät asiat eivät pysy yhteiskunnassa itsestään, vaan niiden eteen pitää tehdä töitä. Suomessa on toistaiseksi pystytty pitämään heikommat lapset vauhdissa mukana.

Terveyserot syvenivät lähes kaikissa maissa. Suomessa terveyserot yleisesti hieman kapenivat, mutta erot terveellisessä syömisessä syvenivät.

Lasten oppimistuloksissa Suomi pärjää muuten hyvin, mutta erot lasten lukutaidossa ovat kasvaneet jyrkästi. Heikoimmat lukijat ovat Suomessa jo kolme vuotta jäljessä keskitasoista lukijaa.

Lapsille epäoikeudenmukaisimmat maat ovat Israel ja Turkki. Epäoikeudenmukaisuus on suurta myös Italian, Luxemburgin, Belgian ja Ranskan kaltaisissa varakkaissa maissa.

Raportti tarkastelee lasten tilannetta 41 EU- ja OECD-maassa.