Tavoitteena savuton odotus

Suomen Kätilöliitto ja Tehy kannustavat tupakoinnin lopettamiseen raskauden aikana.

Kuvateksti
Savuttomuus turvaa sikiön raskauden aikaista kehitystä. Kuva: Annika Rauhala

Suomessa noin 15 prosenttia odottavista äideistä tupakoi. Tämä tarkoittaa, että vuosittain lähes 10 000 sikiötä altistuu kohdussa nikotiinille, häkäkaasulle, raskasmetalleille ja muille tupakansavun yhdisteille.

– Tupakoivien odottajien määrä on vähentynyt muissa Pohjoismaissa, mutta Suomessa heidän määränsä on pysynyt samana viimeiset 30 vuotta, sanoo Suomen Kätilöliiton varapuheenjohtaja Leena Lehto.

Tupakointi raskauden aikana lisää verenvuodon riskiä, altistaa ennenaikaiselle synnytykselle ja kaksinkertaistaa keskenmenon riskin. Tupakan häkäkaasu sitoutuu sata kertaa voimakkaammin veren hemoglobiiniin kuin happi, mikä vaarantaa sikiön hapensaannin ja hermoston kehittymisen sekä nostaa sykettä ja vähentää sykevaihtelua. Syntymän jälkeen vaarana ovat vieroitusoireet ja kohonnut riski kätkytkuolemaan.

Raskaudenaikaisella tupakoinnilla on lapselle myös monia pitkäaikaisvaikutuksia, joista osa saattaa ilmaantua vasta aikuisena, kuten kakkostyypin diabetes ja lisääntymisterveyden ongelmat. Tupakka-altistuksesta johtuvat aivotoiminnan muutokset saattavat altistaa lapsen myöhemmille psyykkisille ongelmille.

Suomen Kätilöliitto ja Tehy muistuttavat, että tupakoinnin välttäminen odotusaikana turvaa sikiön normaalin kehityksen kohdussa. Siksi odottavaa äitiä tulisi auttaa tupakoinnin vähentämisessä ja lopettamisessa empaattisen ja välittävän motivoinnin avulla.

– Tupakointia tulisi ajatella riippuvuutena. Siksi olisi hyvä luoda hoitokäytänteet tupakoivien odottajien riippuvuuden hoitamiseksi. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto suosittaa häkämittausta jokaiselle odottajalle, jotta voidaan osoittaa, kuinka tupakointi aiheuttaa riskejä sikiölle, kertoo Tehyn Terveydenhoitajajaoston hallituksen jäsen Outi Haaparanta.