Moni oppilaitos on säästösyistä luopunut soveltuvuuskokeista.

Tehy tahtoo yhtenäiset pääsykokeet

Tehy haluaa sosiaali- ja terveysalalle valtakunnalliset yhtenäiset pääsykokeet.

Jotkin oppilaitokset ovat luopuneet soveltuvuuskokeista tai muuttaneet niitä keveämmiksi. Osa harkitsee tätä.

Syynä sekä ammattikorkeakouluissa että toisella asteella ovat säästöt. Opetushallituksen määräysten mukaan pääsykokeeseen on kutsuttava kaikki kriteerit täyttävät hakijat ja malli on oppilaitoksille liian raskas.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Valviran haaviin on viime vuosina jäänyt entistä enemmän ammattilaisia, joiden oikeuksia on jouduttu rajoittamaan tai poistamaan. Yksi syy tähän lienee se, että alalle soveltuvuutta ei testata kunnolla. 

– Potilasturvallisuus ja palveluiden laatu on huomioitava jo opiskelijavalinnoissa. Sote-alalle on valittava ihmisiä, joilla on edellytykset toimia alan ammatissa, toteaa tutkimuspäällikkö Juha Kurtti Tehystä.

Turun yliopiston johtamassa Suvake-hankkeessa suunnitellaan sairaanhoitajan tutkintoon valtakunnallisia pääsykokeita. Kokeessa arvioidaan muun muassa uravalinnan varmuutta, sosiaalisia valmiuksia ja oppimisvalmiuksia.

– Jos pilotista saatava palaute on hyvää, mallia kannattaisi laajentaa muihinkin alan opiskelijavalintoihin.

Vuonna 2012 voimaan tullut Sora-lainsäädäntö antoi kouluille mahdollisuuden puuttua alalle soveltumattomien opiskeluoikeuteen. Kurtti on kuullut opettajilta, että käytännössä soveltumattomuuden todentaminen on vaikeaa muista kuin terveydellisistä syistä. Helpompi olisi karsia soveltumattomat valintakokeessa.

– Soveltumattomuus tulee usein ilmi harjoittelussa. Työpaikalla olevan ohjaajan on vaikea puuttua siihen, koska opiskeluoikeuteen liittyvät päätökset tekee koulutuksen järjestäjä eikä opettajilla nykyään juuri ole aikaa käydä työpaikoilla.

Tehy ja sen yhteistyöjäsenjärjestöt muistuttavat myös, että hakijoiden kielitaito pitää testata, jotta he selviävät opinnoista ja valmistuttuaan työelämässä.

 

 

 

Kommentit

Käyttäjän MARKUS PINOMÄKI kuva

Itse koen , että olisin hyvinkin soveltuva sairaanhoitajaksi ja olen hakenut aikuisiällä monesti pääsemättä edes pääsykokeisiin keskiarvolla 2.7 Se on huono , mutta ammattikoulu iässä maalaispoikaa kiinnosti enemmän suur kaupunki nimeltään Turku ja tytöt kuin opiskelu. Kaikenlisäksi kävin arki illat siivoamassa Viking linea, kun köyhästä perheestä oli. No selvitin taannoin älykkyysosamääränikin todistaakseni varmaan itselleni, että en ole tyhmä ja sain 141 joka on aika hyvin eikö? Ja minua on aina kehuttu asiakas läheisyydestä. No tämä on alkanut ajamaan minua pois alalta, koska lähihoitajille ei löydy kuin hoiva töitä jotka olisivatkin ihan mukavia, mutta itse en halua vain juosta pää kolmantena jalkaan ja saada noottia jos olen antanut aikaani asiakkaalle joka minusta pitäisi olla 50% lähi/Perushoitajan työstä. Alalle tulee nyt paljon työntekijöitä, mutta kun taantumasta päästään kato voi olla katastrofaalinen.

Käyttäjän Anniina kuva

Se vain on surullinen tosiasia, että moni hakeutuu sosiaali-ja terveysalalle töiden perässä. Töitä kun riittää tällä alalla. On surullista seurata työkavereita joita ei työ oikeasti kiinnosta ja pusertavat päivästä toiseen naama mutrussa ja aina he löytävät jostain jotain valittamisen aihetta. Osaavat kyllä työnsä hyvin, mutta asiakkaiden ja omaisten todellinen kohtaaminen jää puutteelliseksi. Tällä alalla työskentelevän täytyy osata olla sydämeltä sydämelle tai jos ei osaa niin sitten täytyy viimeistään alkaa opettelemaan. On paljon hyviä kirjoja joitten kautta voi opetella asiakaslähtöistä kohtaamista ja se on ihan ehdoton taito mikä pitää sisäistää tällä alalla.

Mainos
Mainos

Uutisia