Tehyn hanke etenee: Filippiinit kohentaa terveysolojaan

Filippiinit on saanut kaksi merkittävää lakia, jotka parantavat maan kansalaisten terveysoloja. Tehy on osallistunut kehityshankkeeseen, jolla terveysolojen lisäksi on haluttu kohentaa alan ammattilaisten työsuhteiden ehtoja.

Kuvateksti
Filippiinien pääkaupunki Manilassa on osoitettu mieltä äitiysloman pidentämisen puolesta. Kuva: Sari Koivuniemi

Pitkällisen ammattiliittojen vaikuttamistyön jälkeen Filippiinit on vihdoinkin saanut kaksi uutta lakia, jotka parantavat filippiiniläisten terveysoloja, iloitsee Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Tehy on ollut mukana tekemässä töitä Filippiinien terveydenhuollon ja sen työntekijöiden aseman parantamiseksi.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte allekirjoitti tällä viikolla uudistetut terveydenhuolto- ja äitiyslomalait. Universal Health Care -laki ulottaa Filippiinien sairausvakuutusjärjestelmän koskemaan kaikkia filippiiniläisiä.

– Etenkin köyhien elämään lailla on merkittävä vaikutus, sillä he pääsevät nyt lääkäriin, tutkimuksiin ja saavat lääkkeitä, sanoi Koivuniemi.

Laki koskee kaikkia filippiiniläisiä sekä kotimaassa että ulkomailla. Terveydenhuollon rahoitusta saadaan muun muassa hyväntekeväisyysrahastojen välityksellä. Rahaa on luvassa tupakan haittaveron avulla, kunhan laki saadaan hyväksyttyä. Tähän saakka puolet filippiiniläisistä ei ole elinaikanaan tavannut terveydenhuollon ammattilaista.

Koivuniemen mukaan Filippiineillä on tähän asti ollut Aasian lyhyin äitiysloma, joka on ollut pituudeltaan 60 vuorokautta.  Nyt voimaan tullut laki takaa 105 päivän palkallisen äitiysloman. Yksinhuoltajaäidit saavat 15 lisäpäivää. Isät voivat pitää 7 päivää vapaata. Laki koskee sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijöitä.

Tehyllä on menossa yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) ja Julkisen alan ammattiliittojen maailmanjärjestön (PSI) kanssa kehityshanke Filippiineillä. Hanketta on tukenut Suomen ulkoministeriö. Siinä on mukana viisi filippiiniläistä julkisen ja yksityisen sektorin ammattiliittoa.

– Onnistuminen on ollut pitkälti näiden liittojen yhteistyön tulosta.

Tavoitteena on ollut kampanjoida parempien julkisten terveydenhuoltopalveluiden puolesta ja vastustaa terveydenhuoltopalveluiden yksityistämistä. Samalla on haluttu vahvistaa terveydenhuoltoalan ammattiliittojen asemaa ja neuvotteluvalmiuksia.

– Vielä on tehtävä töitä esimerkiksi sen eteen, että sairaanhoitajien palkat saadaan nousemaan.

Uusi hankekausi alkoi kesällä 2018 ja jatkuu vuoteen 2020 asti.

Työvoima on Filippiinien merkittävin vientituote. Kaiken kaikkiaan kotimaansa rajojen ulkopuolella elää ja työskentelee yli kymmenen miljoonaa filippiiniläistä.