Tehyn lakiasiainjohtaja: Kun asianajo hoidetaan Tehyn oikeusavun kautta, jäsenelle ei tule taloudellisia kuluja rikosasioihin liittyvissä oikeudenkäynneissä

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen kaikki työnantajan työntekijälle maksamat avustajakulut ovat ansiotuloihin verrattavaa verotettavaa tuloa. Tehyn lakiasiainjohtaja muistuttaa, että sote-sektorilla oikeusavun maksaa yleensä ammattiliitto, joten jäsenelle ei kuluja eikä verotettavaa synny.

Kuvateksti
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vaikuttaa kaikkiin työnantajan työntekijälle maksamiin avustajakuluihin, sillä niistä tulee verotettavaa tuloa.
Kuva: iStock

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksen, joka koskee rikosjutun oikeudenkäynnistä syntyneitä asianajopalkkioita. Sen perusteella Helsingin Sanomien toimittaja joutuu maksamaan verot asianajajapalkkioista, jotka toimittajan työnantaja on maksanut Viestikoekeskus-oikeudenkäyntiin liittyen. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Päätös moninkertaistaa yksittäisen toimittajan riskin joutua isojen verojen maksajaksi erityisesti tutkivan journalismin jutuissa.

KHO:n päätös ei koske vain media-alaa vaan sillä on laajempaa merkitystä. Päätös tarkoittaa, että kun minkä tahansa alan työnantaja maksaa rikosjutussa työntekijänsä oikeudenkäyntikuluja, syntyy työntekijälle tuloa, joka on verotettavaa.

Miten tämä korkeimman hallinto-oikeuden päätös vaikuttaa sote-sektorin mahdollisiin rikosjuttuihin ja niiden oikeudenkäyntikuluihin?

Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiaisen mukaan Tehy on jo vuosia kannustanut sote-alan työnantajia olemaan aktiivisia ja auttamaan työntekijöitään rikosjuttuihin liittyvissä oikeudenkäynneissä. Sote-sektorilla tämä tarkoittaa esimerkiksi tapauksia, jossa hoitajaa syytetään vamman tai kuoleman tuottamuksesta. Ensihoidon puolella kyseessä voi olla liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

”Työnantajat ovat apuaan tarjonneet hyvin harvoin ja silloinkin kun näin on tapahtunut, apua ovat antaneet työnantajan omat juristit ulkoa palkatun asiantuntija-avun sijaan”, muistuttaa Tiainen.

Sote-sektorilla käytäntö on ollut se, että ammattiliittoon kuuluvat työntekijät ovat saaneet oikeusapua omasta ammattiliitostaan oikeuteen päätyneissä tulkinnanvaraisissa ja epäselvissä rikosasioissa.

”Tehyn jäseniä auttaa Tehyn oikeusapu. Tässä on taas yksi hyvä syy olla Tehyn jäsen. Jäsenelle ei tule taloudellisia kuluja tai riskiä rikosasioihin liittyvissä oikeudenkäynneissä.”

Korkein hallinto-oikeus teki päätöksensä Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä äänin 3–2, joten se ei ollut yksimielinen. Enemmistö katsoi, että toimittajan työtehtäviin ei kuulunut olla syytettynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Näin asianajajan palkkiot olivat toimittajan verotettavaa tuloa.

”Vähemmistöön jäi kanta, jonka perusteella työntekijän oikeuksia pitäisi suojata eikä asianajajan palkkioita voi pitää verotettavana tulona.”