Tehyn puheenjohtaja kyseenalaistaa Husin suunnitelmat ratkoa hoitajapulaa ohjaamalla lapsipotilaita hoitoon ulkomaille

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vieroksuu sitä, että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa vedotaan hoitajapulaan ja annetaan kansalaisille ohjeita hakea hoitoa Tanskasta. Hän kehottaa Husia hakemaan uusia tehohoitajia paremman palkan avulla, jotta sydänleikkausta odottavat lapset saadaan hoidettua Suomessa.

Kuvateksti
Uudesta lastensairaalasta puuttuu tehohoitajia.
Kuva: Maria Tuominen

Tehy kyseenalaistaa Husin päätöksen ryhtyä ohjaamaan sydänleikkausta odottavia lapsipotilaita hoitoon Tanskaan. Husin mukaan taustalla on pula lasten tehohoitajista. MTV uutisoi asiasta eilen ja kertoi, että Uusi Lastensairaala tarvitsisi välittömästi 20 uutta lasten tehohoitajaa, mutta heitä ei ole saatu rekrytoitua.

”Ei oikein riitä vastaukseksi, että tehohoitajia ei vain ole saatu rekrytoitua. Onko yritetty tosissaan ja kokeiltu houkutella esimerkiksi reilusti korkeammalla palkalla? Ja onko tarjottu mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön ja työvuoroihin”, kysyy Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Tehyn tiedotteessa.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää, että leikkausjonossa odottavat lapset saavat tarvitsemansa hoidon mahdollisimman pian. Tehy kuitenkin muistuttaa, että matkustaminen ja hoito vieraassa maassa aiheuttavat rasitusta ja stressiä lapsipotilaille ja perheille.

”Eihän hyvinvointivaltio Suomi voi oikeasti ratkoa hoitajapulaansa kestävästi niin, että potilaita lähetetään hoitoon toiseen maahaan. Kansalaisena suorastaan hävettää, että valtiovalta ja työnantajat eivät ole pystyneet parempaan, vaikka hoitajapulasta on varoitettu vuosia useamman hallituksen aikana – syyllisiä on kaikissa puolueissa.”

Rytkönen muistuttaa hoitajapulan taustoista. Esimeriksi Husin tilannetta on pahentanut kokeneiden hoitajien työpaikan vaihto tai lähtö kokonaan alalta. Tehyn mukaan ne ovat olleet seurausta huonosta henkilöstöpolitiikasta, kuormituksesta ja eettisen stressistä.

Tehyn puheenjohtaja vertailee sitä, miten sote-alalla pula eri ammattiryhmistä on johtanut erilaisiin ratkaisuihin. Pulaa lääkäreistä on ratkottu ympäri maata siten, että lääkäreitä houkutellaan töihin rahalla.

”Miksi samoja keinoja ei käytetä hoitohenkilöstön rekrytoinnissa? Väitän, että tuntuvasti nykyistä paremman palkan tarjoaminen esimerkiksi nyt avoimina olevissa lasten tehohoitajien tehtävissä ratkaisisi suurelta osin kyseisen pulan.”

Hus on tiedottanut, että tällä viikolla lähtevät ensimmäiset kirjeet perheisiin, joilta tiedustellaan kiinnostusta viedä lapsensa leikattavaksi Tanskaan. Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa tarjotaan lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa, muttei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus. Parhaillaan sairaalaan jonottaa 85 sydänlasta. Heistä 35 leikkauspotilasta on jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.