Tehyn puheenjohtaja: Pääministerille työrauha

Millariikka Rytkönen jätti pääministerille ratkaisuehdotuksen irtisanomisen helpottamista koskevaan kiistaan.

Kuvateksti
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tapasi pääministeri Juha Sipilän tänään Helsingissä. Kuva: Leena Louhivaara

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jätti pääministeri Juha Sipilälle järjestön ratkaisuehdotukset irtisanomisehtojen helpottamista koskevaan kiistaan.

– Keskustelumme sujui rakentavassa hengessä. Toivon nyt pääministerille työrauhaa, sanoi Millariikka Rytkönen.

Valtioneuvoston linnassa pidetty tapaaminen oli sovittu jo ennen kuin julkisuuteen levisi tieto joidenkin työmarkkinajärjestöjen valmistelemasta ehdotuksesta. Ehdotuksella voitaisiin helpottaa määräaikaisten työehtosopimusten solmimista.

Tehy vastustaa tällaista suunnitelmaa, sillä toteutuessaan se antaisi työnantajalle mahdollisuuden palkata työntekijä määräaikaiseksi ilman lain edellyttämää perusteltua syytä. Tiedotteessaan Tehy painottaa, että säännös tarjoaa yritykselle keinon välttää niin sanottuja raskausriskejä.

– On selvää, että kovin moni pienyritys ei enää palkkaisi lisääntymisikäisiä naisia suoraan vakituiseen työsuhteeseen, kun he voisivat käyttää tätä määräaikaisuusväylää laillisesti. Esitys heikentäisi näin erityisesti lisääntymisiässä olevien naisten asemaa.

Tehyllä on parhaillaan käynnissä kaikkia paitsi virkasuhteisia jäseniä koskeva vuoronvaihtokielto. Sillä vastustetaan hallituksen aietta tuoda eduskuntaan lakiesitys, joka helpottaisi työntekijän irtisanomista alle kymmenen työntekijää työllistävissä yrityksissä. Vuoronvaihtokielto päättyy sunnuntaina 4.11. klo 23.59.

Tehy vastustaa hallituksen aikeita, koska laki asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan, irtisanomisten helpottamisen vaikutuksesta työllisyyteen ei ole varmaa näyttöä ja lisäksi laki osuisi naisvaltaisiin aloihin. Niillä ei ole työehtosopimuksissa irtisanomissuojaa, kuten miesvaltaisilla aloilla. Laki olisi myös juridisesti epäselvä, mikä lisäisi oikeudenkäyntejä tulevaisuudessa. On myös olemassa vaara, että irtisanomiset tulisivat helpommiksi myös isommissa yrityksissä. 

Useat muutkin ammattiliitot vastustavat hallituksen aikeita poliittisilla lakoilla. Poliittinen lakko on laillinen työtaistelutoimi, joka turvataan esimerkiksi ILO:n sopimuksissa.