Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 8,4 prosenttia on ollut sairaalahoidossa.
Tähän mennessä THL:n tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu vielä yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskentelevä henkilö olisi menehtynyt koronaviruksen takia. Kaikista todetuista tapauksista ei ole vielä saatavilla tarkkoja taustatietoja.
Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 652:llä oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä 367:lla, eli 56 prosentilla, lähikontakti oli tapahtunut töissä. Esimerkiksi lähipiirissä tai matkailuun liittyen se oli tapahtunut 285:llä.
THL:n mukaan työpaikalla altistuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta, sillä potilaiden hoidossa on todennäköisesti käytetty asianmukaisia suojaimia. Altistumiseen voi liittyä myös lähikontakti esimerkiksi sairastuneeseen työkaveriin.
– Asianmukaisilla suojaimilla pystytään suojautumaan tartunnoilta. Käytännössä suojaimista on kuitenkin ollut puutetta ja niissä on ollut puutteita, muistuttaa Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.
Maailmalla terveydenhuollon työntekijöillä todettujen tartuntojen osuus kaikista varmistetuista koronavirustartunnoista vaihtelee.
Esimerkiksi Espanjassa 20 prosenttia ja Italiassa 10 prosenttia tartunnoista on todettu terveydenhuollon työntekijöillä. Kiinassa luku on 3,8 ja Yhdysvalloissa 3 prosenttia.
– Emme kuitenkaan tiedä, ovatko tartunnat peräisin työpaikalta vai sen ulkopuolelta. Myös eri maiden seurantajärjestelmissä, testauskäytännöissä ja raportoinnissa voi olla eroja, joten siksi lukuja ei kannata suoraan verrata, THL:n Taneli Puumalainen sanoo.
Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton keräämien tietojen mukaan maailmalla yli 230 000 hoitajaa on saanut koronavirustartunnan. Siihen kuolleita heistä on yli 600.
Lisää tietoa:
Uutinen: Velvoittava päätös ministeriöltä: Vanhustyöhön asianmukaiset suojaimet – myös visiiri käy, huivista ei enää puhuta