Työnantajan tulee huolehtia hoitohenkilöstön työturvallisuudesta. Kuva: Lehtikuva

THL:n selvitys: Terveydenhuollon työntekijöillä suhteessa enemmän koronatartuntoja kuin muilla

THL:n mukaan korkeampaa tartuntojen osuutta selittää terveydenhuollon henkilökunnan runsas testaus. Tehyn työympäristöasiantuntija huomauttaa, että asianmukaisessa suojautumisessa on ollut puutteita.

Suomessa terveydenhuollon työntekijöillä on todettu 949 koronavirustartuntaa, kun työikäisillä tartuntoja on yhteensä 5 599. Kaikkiaan Suomessa on todettu 8. kesäkuuta mennessä 7 001 koronavirustartuntaa.

Vuonna 2019 noin 7,4 prosenttia kaikista työikäisistä työskenteli terveyspalveluissa. Alan työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustapauksista on tätä osuutta korkeampi – noin 17 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

– Korkeampaa osuutta selittää todennäköisesti se, että epidemian alkuvaiheessa testaus keskittyi matkailijoiden ohella erityisesti terveydenhuollon ammattilaisiin. Tällä hetkellä kaikki oireiset testataan matalalla kynnyksellä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 8,4 prosenttia on ollut sairaalahoidossa.

Tähän mennessä THL:n tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu vielä yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskentelevä henkilö olisi menehtynyt koronaviruksen takia. Kaikista todetuista tapauksista ei ole vielä saatavilla tarkkoja taustatietoja. 

Koronavirustartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä 652:llä oli tiedossa lähikontakti positiiviseen koronavirustapaukseen. Heistä 367:lla, eli 56 prosentilla, lähikontakti oli tapahtunut töissä. Esimerkiksi lähipiirissä tai matkailuun liittyen se oli tapahtunut 285:llä.

THL:n mukaan työpaikalla altistuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tartunta olisi saatu potilaasta, sillä potilaiden hoidossa on todennäköisesti käytetty asianmukaisia suojaimia. Altistumiseen voi liittyä myös lähikontakti esimerkiksi sairastuneeseen työkaveriin.

– Asianmukaisilla suojaimilla pystytään suojautumaan tartunnoilta. Käytännössä suojaimista on kuitenkin ollut puutetta ja niissä on ollut puutteita, muistuttaa Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Maailmalla terveydenhuollon työntekijöillä todettujen tartuntojen osuus kaikista varmistetuista koronavirustartunnoista vaihtelee.

Esimerkiksi Espanjassa 20 prosenttia ja Italiassa 10 prosenttia tartunnoista on todettu terveydenhuollon työntekijöillä. Kiinassa luku on 3,8 ja Yhdysvalloissa 3 prosenttia.

– Emme kuitenkaan tiedä, ovatko tartunnat peräisin työpaikalta vai sen ulkopuolelta. Myös eri maiden seurantajärjestelmissä, testauskäytännöissä ja raportoinnissa voi olla eroja, joten siksi lukuja ei kannata suoraan verrata, THL:n Taneli Puumalainen sanoo.

Kansainvälisen sairaanhoitajaliiton keräämien tietojen mukaan maailmalla yli 230 000 hoitajaa on saanut koronavirustartunnan. Siihen kuolleita heistä on yli 600.

Lisää tietoa:

Uutinen: Velvoittava päätös ministeriöltä: Vanhustyöhön asianmukaiset suojaimet – myös visiiri käy, huivista ei enää puhuta

Kommentit

Käyttäjän Annika Juvonen kuva

Sairaaloissa hoitajat eivät saa käyttää suojamaskeja työssään, kun vain jos potilaalla epäillään tai potilaalla on todettu koronavirustartunta. Työtä tehdään pienissä, ahtaissa tiloissa lähikontaktissa työkavereihin sekä lähikontaktissa päivittäin vaihtuviin potilaisiin. Potilaat tai työkaverit saattavat olla myös oireettomia viruksen kantajia. Turvavälejä pystyy vain kahvitauolla tai ruokatauolla toteuttamaan, muutoin ei. Henkilökunta vaihtuu päivittäin. Tapaat joka päivä eri potilaat sekä eri hoitajat joka vuorossa. Potilaitakaan ei voi hoitaa suojaetäisyydeltä. Silti suojaimia ei saa käyttää.

Mainos
Mainos

Uutisia