Tupakoitsijan rahat menevät hukkaan, kun hän käyttää nikotiinivalmisteita väärin.

Tupakoitsijat käyttävät nikotiinituotteita väärin

Korvaushoitovalmisteiden lisääntynyt käyttö ei ole vähentänyt tupakointia.

Nikotiinikorvaustuotteiden kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut vuosina 2005–2015, mikä ei ole Kelan tutkijoiden mukaan kuitenkaan merkittävästi vähentänyt tupakointia.

Tutkijat epäilevät, että nikotiinivalmisteilla korvataan yksittäisiä savukkeita tai niiden avulla vähennetään tupakointia. Osa saattaa myös olla riippuvaisia korvaushoitovalmisteista. Tutkimustietoa käyttötarkoituksesta ja kulutuksen kasvun syistä ei kuitenkaan juuri ole.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Nikotiinikorvaushoitovalmisteita käytetään myös tupakkariippuvuuteen nähden riittämättömillä annoksilla, liian lyhyen aikaa tai väärällä käyttötekniikalla.

Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimusten mukaan nikotiinikorvaushoidon käyttö tupakoinnin lopettamisyrityksissä on lisääntynyt vain noin kolmella prosenttiyksiköllä vuodesta 2005 vuoteen 2014. Tästä tutkijat päättelevät, että nikotiinikorvaushoitovalmisteiden lisääntyneestä kulutuksesta merkittävä osa selittynee muulla kuin tupakoinnin lopettamisen tukemisella.

Korvaushoitovalmisteiden myyntiä laajennettiin vuonna 2006 apteekkien ulkopuolelle ruokakauppoihin, kioskeihin, huoltoasemille sekä vuonna 2007 ravintoloihin.

Vapauttamista perusteltiin sillä, että lisääntynyt saatavuus lisää tupakoinnin lopettamista Suomessa.

Myyntikanavien laajentamisen vaikutusta tupakointiin on vaikea arvioida, koska tupakoinnin vähentämistä on edistetty lainsäädännöllä ja asenteet tupakointia kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi. Tupakointi on vähentynyt Suomessa tasaisesti. Vuonna 2015 suomalaisista 14 prosenttia tupakoi päivittäin.

Nikotiinituotteiden kulutus vuorokausiannoksina mitattuna kaksinkertaistui ja euromääräinen tukkumyynti lähes kolminkertaistui 2005–2015.  Valmisteista enää 17 prosenttia myytiin apteekeista vuonna 2014.  Nikotiini oli euromääräisesti tarkasteltuna myydyin yksittäinen lääkeaine Suomessa vuonna 2015. Sen tukkumyynti oli 47 miljoonaa euroa.

Kommentit

Käyttäjän Tamminen kuva

Toimiviakin keinoja olemassa, mutta jostain syystä eivät kelpaa Suomen tupakkakakontrollille.

Royal College of Physicians: This report provides an update on the use of harm reduction in tobacco smoking, in relation to all non-tobacco nicotine products but particularly e-cigarettes. It shows that, for all the potential risks involved, harm reduction has huge potential to prevent death and disability from tobacco use, and to hasten our progress to a tobacco-free society. https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-toba...

More than six million smokers in the European Union have quit smoking and more than 9 million have reduced smoking consumption with the use of electronic cigarettes, according to a study published today in Addiction. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-...

Käyttäjän Nina kuva

Monta yritystä lopettaa nikotiinipurukumeilla,nikotiinipastilleilla, nikotiini-inhalaattorilla,nikotiinilaastareilla, noita ainakin tuli kokeiltua. Nyt 9v tupakoinnin jälkeen ja monen epäonnistuneen lopetusyrityksen jälkeen sähkötupakan kanssa onnistunut olemaan tupakoimatta yli 4kk ajan. Tuli viimetipassa tää tupakasta irti pääseminen. Minulla on astma ollut riesana esikouluiästä asti ja hoidettu myös siitä asti. Tupakka oli pahentanut tilannetta paljon ja ennen tätä lopetusta sain jo tupakasta itsestään astmakohtauksia mutta irti siitä en ollut onnistunut pääsemään yrityksistä huolimatta. Maaliskuussa kävin astmapuhalluksissa vielä kun tupakkaa poltin, uudet astmapuhallukset olivat heinäkuussa jolloin 3kk ilman tupakkaa. Yli 10% parantuminen tuloksiin kun sähkötupakkaan siirtyi tupakasta ja vielä tulosten parantumista paljon odotettavissa lääkärin mukaan. Kehuja vain lääkäreiltä saanut kertoessani sähkötupakkaan siirtymisestä. Ainoa lopetustapa joka minulla auttoi ja henki alkoi olemaan jo pahasti vaarassa. Nikotiinin käyttö on vähentynyt roimasti, höyrytin aluksi 12mg nesteitä, nykyään nesteet on 1,5mg ja kohti nollaa menossa kokoajan. Ensi vuonna tämä lopetus tulisi olemaan hyvin vaikeaa lakimuutosten takia, aivan kuin valtio haluaisi pitää ihmiset tupakoimassa koska vaikeuttaa sähkötupakan käyttöä. Miksi valtio haluaa toimivinta keinoa tupakoinnin lopettamiseen rajoittaa? Tuskin enää olisi hengissä jos sähkötupakka ei olisi auttanut lopettamaan, nämä muut tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetut nikotiinituotteet kun eivät auttaneet tippaakaan.

Mainos
Mainos

Uutisia