Tutkimuksissa tarkastellaan vastasyntyneiden kuolleisuutta ja hoitotuloksia sekä koko maan tasolla että erikseen kaksosraskauksissa ja pienemmissä synnytyssairaaloissa.
Ensimmäisessä analysoitiin kaikki Suomessa vuosina 2008–2023 elävänä syntyneet yli 800 000 lasta. Vastasyntyneiden kuolleisuus on laskenut erityisesti ennenaikaisesti syntyneiden lasten osalta, vaikka synnytysten kokonaismäärä ja sairaalakohtaiset synnytysmäärät ovat pienentyneet.
Täysiaikaisina syntyneiden lasten kuolleisuus on pysynyt erittäin matalana koko tarkastelujakson ajan. Tutkimuksessa ei havaittu selkeää yhteyttä sairaalan vuosittaisten synnytysten määrän tai synnytysmäärien muutoksien ja vastasyntyneiden kuolleisuuden välillä.
Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin kaksosraskauksien vastasyntyneiden hoitotuloksia vuosina 2008–2023. Aineisto kattoi 23 588 kaksosta ja osoitti, että myös kaksosten kuolleisuus vastasyntyneisyyskaudella on laskenut selvästi.
Vaikka tehohoitoa tarvitsevien täysiaikaisten kaksosten osuus on hieman noussut, sairaalahoidoista kotiudutaan aiempaa nopeammin. Tämä viittaa siihen, että raskaudenaikainen hoito ja varhainen diagnostiikka ovat kehittyneet.
Kolmannessa tutkimuksessa vertailtiin pienten, alle 1 000 synnytystä vuodessa hoitavien, ja suurten keskussairaaloiden hoitotuloksia vuosina 2016–2023. Analyysiin sisältyi lähes 160 000 synnytystä.
Vaikka perinataalikuolleisuudessa eli synnytyksen yhteydessä tai pian sen jälkeen tapahtuneessa kuolleisuudessa ja täysiaikaisina syntyneiden lasten kuolleisuudessa ei ollut eroja yksiköiden välillä, ennenaikaisesti syntyneiden kuolleisuus oli aavistuksen korkeampi pienissä sairaaloissa.
Pientenkin yksiköiden kokonaiskuolleisuus on silti yksi Pohjoismaiden ja koko maailman alhaisimmista, mikä kertoo toimivasta riskienhallinnasta ja tehokkaasta synnytysten ohjauksesta.
Kaikki kolme tutkimusta perustuvat Suomen syntymärekisterin julkisesti saatavilla olevaan aineistoon, mikä mahdollisti laajan ja ajantasaisen analyysin.