Lähisuhdeväkivalta on yksi Suomen suurimmista tasa-arvo-ongelmista.
–Turvakodit on tarkoitettu sekä naisille että miehille. Molemmat sukupuolet voivat joutua lähisuhdeväkivallan kohteeksi, Rehula tähdentää.
Satakunnassa ei ole turvakotia ollenkaan.
Suomen kokoisessa maassa pitäisi Istanbulin sopimuksen mukaan olla 500 turvakodin perhepaikkaa. Tällä hetkellä paikkoja on 114. Sopimus velvoittaa järjestämään myös neuvontapuhelimen, joka on toiminnassa 24/7.
– Kahdella miljoonalla voisi vähän laajentaa turvakotiverkkoa sekä esimerkiksi lisää paikkoja pääkaupunkiseudun turvakoteihin, joissa on ruuhkaa, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä luonnehtii.
Viime vuonna noin 400:lle turvakotipaikan tarpeessa olleelle jouduttiin pääkaupunkiseudulla kehittämään vaihtoehtoinen ratkaisu, kun turvakodit olivat täynnä.
Valtio otti rahoitusvastuun turvakodeista vuoden 2015 alusta, mikä on poistanut tarpeen kuntien maksusitoumukselle. Tämä on Särkelän mukaan johtanut siihen, että turvakotien käyttö on lisääntynyt, kun kunnat eivät enää päätä käytön tarpeesta.
Turvakoteja on yhdeksäntoista, ja ne sijaitsevat eri puolilla Suomessa. Verkosto ei kuitenkaan ole kattava.
– Katvealueita on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Satakunnassa ei ole turvakotia ollenkaan.
Hallituksen tasa-arvo-ohjelma sisältää 30 eri toimenpidettä, joiden on tarkoitus vahvistaa tasa-arvoa. Listalla on muun muassa samapalkkaohjelman jatko, miesten ja poikien terveyden edistäminen sekä liikuntapaikkojen rakentaminen molemmille sukupuolille sopiviksi.
9.5. klo 8.10 korjattu vuosilukuvirhe ja muokattu Särkelän kommenttia.