Ammattikortti on avain potilastietoihin. Kuva: Mauri Ratilainen

Työnantajan pitää maksaa ammattikortti

Hoitajan ammattikortti on työväline. Silti työnantajilla on kirjavat käytännöt sen kustantamisessa.

Jokainen terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee työssään terveydenhuollon ammattikorttia. Henkilökohtaisen kortin myöntää Väestörekisterikeskus.

Korttia tarvitaan terveydenhuollossa toimivien henkilöiden luotettavaan tunnistamiseen ja potilasasiakirjojen sekä lääkemääräysten sähköiseen allekirjoittamiseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

– Kortti on mitä suurimmassa määrin työväline. On vaikea keksiä, mihin henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen sitä tarvittaisiin, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Marianne Leskinen.

Terveyspalvelualan liitto pitää kuitenkin lähtökohtana sitä, että kukin kortin tarvitsija hankkii kortin itse. Liitto on ohjeistanut jäsenyrityksiään niin, että työnantaja ei ole velvollinen hankkimaan ammattikortteja työntekijöilleen. Sen mukaan työnantaja voi kuitenkin halutessaan maksaa kortin hankkimisesta koituvat kulut, jotka vaihtelevat eri rekisteröintipisteittäin 20:stä 80:een euroon.

Tehyn tietojen mukaan esimerkiksi Terveystalo Varkaus maksaa ammattikortin työntekijöilleen. Suurista kaupungeista samoin tekevät ainakin Helsinki ja Espoo.

Jatkossa myös sosiaalialan ammattihenkilöt tarvitsevat ammattikorttia. Sote-ammattikorttien myöntäminen alkaa tammikuussa 2017. Sote-ammattikortit myönnetään yhteneväisin perustein sekä sosiaali- että terveydenhuollon ammattihenkilöille.

Terveydenhuollon käyttöön jo myönnettyjä kortteja ja varmenteita voi käyttää niiden voimassaoloajan päättymiseen asti. Sote-ammattikortit ovat hakijalleen toistaiseksi maksuttomia.

Kommentit

Käyttäjän Anonyymi kuva

Kysymys: Työkaverillani on vanha paperinen ajokortti ja passi vanhentunut siitä, kun on sen kanssa viimeksi vrk-kortin hakenut itselleen. Nyt hän ei saa vanhenevan vrk-kortin tilalle uutta ennen kuin hankkii itselleen uuden passin, joka kelpaa hlötodistuksena. Matkalle hän ei ole lähdössä. Onko tässä järkeä, että vaaditaan ihmistä maksamaan kallis ja tarpeeton passi yhden kortin takia? Eikö henkilöllisyyden varmistaminen kävisi jotenkin halvemminkin?
Käyttäjän Rekisteröijä kuva

Trafin sähköisen asioinnin kautta ajokortin uusiminen maksaa 20 euroa + passikuvat. Eli halvempi kuin passin tai henkilökortin hankinta.
Käyttäjän Anonyymi kuva

Ajokortti ei ole ns henkkarit.
Mainos
Mainos

Uutisia