Työsulku uhkaa terveydenhuoltoa Tanskassa

Työnantaja uhkaa järeällä työsululla julkisen sektorin työntekijöitä.

Kuvateksti
Tanskan julkinen sektori on vaarassa pysähtyä työsulun vuoksi 10. huhtikuuta. Kuva: iStock

Julkisen sektorin ammattiliitot ovat Tanskassa työehtosopimusneuvotteluissa tavoitelleet palkankorotuksia, jotka pitäisivät palkkakehityksen yksityisektorin kanssa samassa linjassa. Luodakseen painetta neuvotteluihin liitot ovat ajoittaneet huhtikuun 4. päivälle lakkoja, joihin osallistuisi noin kymmenen prosenttia julkisen sektorin työntekijöistä. 

Työnantaja uhkaa vastatoimena maanlaajuisella työsululla, joka on 10. huhtikuuta. Se kohdistuisi noin 400 000 työntekijään, mikä on Euroopan julkisten alojen ammattiliittojen kattojärjestön EPSUn mukaan noin 90 prosenttia valtion työntekijöistä ja 50 prosenttia kuntien työntekijöistä. Työsulku koskisi The Local-lehden mukaan myös terveydenhuoltoa.

Ammattiliitot pitävät työantajan toimia ylimitoitettuna.

– Työnantaja- ja työntekijäpuolen välinen luottamuspula on vaarassa vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Neuvottelijoina emme koskaan ole hakeneet konfliktia vaan neuvotteluratkaisua, sanoo Sundhedskartelletin puheenjohtaja Grete Christensen. Sundhedskartellet on Tanskan hoitohenkilöstön yhteinen liitto, johon kuuluu noin 112 000 jäsentä. 

Liittojen mukaan työnantaja ruokkii konfliktia saadakseen hallituksen puuttumaan työriitaan, mikä olisi tuhoisaa neuvottelujärjestelmälle.

Tanskassa parlamentilla on oikeus keskeyttää työtaistelu ja pakottaa osapuolet sovintoon. Vuodesta 1933 Folketinget on hyväksynyt lukuisia lakeja työtaisteluista saadakseen kulloisenkin konfliktin päättymään. Esimerkiksi vuonna 2013 parlamentti päätti opettajalakon.

14.3. klo 14.45 korjattu EPSUn määritelmä.