Työttömyys uhkaa julkista sektoria

Sairaanhoitajien työttömyys lisääntyy. Terveydenhuollon työttömyyskassa on ruuhkautunut.

Kuvateksti
Työttömyys on lisääntymässä terveydenhuollossa. Kuva Pentti Vänskä.

Julkisen sektorin työttömyys näyttää kasvavan ja muun muassa sairaanhoitajien ja opettajien työttömyys kasvaa. Terveydenhuoltoalalla uusien työttömien tekemät hakemukset ovat lisääntyneet alkuvuonna 20 prosentilla. Julkisilla aloilla odotetaan yhä uusia lomautuksia.

Taustalla on kuntien kiristynyt taloustilanne. Isoja irtisanomisia kunnissa ei ole ollut, mutta kunnat jättävät määräaikaisuuksia uusimatta. Kunnissa noin 20 prosenttia työsuhteista on määräaikaisia.

– Vastavalmistuneilla saattaa myös olla vaikeuksia löytää työpaikkaa, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara sanoo.

Tehyn työttömyyskassassa on jonkin verran ruuhkaa, ja käsittelyajat ovat pidentyneet. Ruuhka johtuu osittain lisääntyneistä hakemuksista ja osittain kesälomista.

Myöskään palvelualoilla ei ole vielä havaittu selkeää työttömyyden vähentymistä. Teollisten alojen työttömyyskassat sen sijaan uskovat, että työttömyyden pohjakosketus on nähty. Työttömyyskassat ovat arvioineet työttömyyden kehitystä ansiopäivärahan hakemusmäärien perusteella.