Tilanne avaa vanhushoivan kentälle tilan, jota suuret rekrytointi- ja hoivayritykset voivat hyödyntää toiminnassaan.
– Ylikansalliset yritykset kykenevät tekemään voittoa samanaikaisesti kahdesta ruumillisesta hoivamarkkinatuotteesta: globaalisti liikkuvasta ja liikuteltavasta työvoimasta sekä ikääntyvästä väestöstä.
Vaittinen pitää kokonaiskuvan puuttumista eettisesti ongelmallisena. Valvonta ja hallinnointi heikkenevät kokonaiskuvan puuttumisen myötä, mikä johtaa siihen, että rekrytointiyritykset käytännössä valvovat itse itseään.
– Tilanne ei ole ihanteellinen, koska työnantajan intresseissä ei välttämättä aina ole huolehtia työntekijän oikeuksien toteutumisesta.
Hoiva- ja rekrytointiyritykset toivat Suomeen 2007–2008 Filippiineiltä sairaanhoitajia, joiden oli tarkoitus helpottaa hoitajapulaa erityisesti vanhustyössä. Vuoteen 2017 mennessä Suomeen on rekrytoitu arviolta 400–500 korkeakoulutettua filippiiniläistä sairaanhoitajaa. He työskentelevät pääosin hoiva-avustajina tai lähihoitajina.
Tiina Vaittisen Rauhan- ja konfliktintutkimuksen tieteenalaan kuuluva väitöstutkimus The Global Biopolitical Economy of Needs: Transnational entanglements between ageing Finland and the global nurse Reserve of the Philippines tarkastetaan Tampereen yliopistossa 29. syyskuuta.