Valtaosa kohdunkaulan syövän esiasteista paranee ilman hoitoa

Tutkijoiden mukaan puolet keskivaikeista kohdunkaulan syövän esiastemuutoksista paranee kahden vuoden seurannassa ilman hoitoa.

Kuvateksti
Poikkeavan papa-testin jatkotutkimuksena otetaan kudosnäytteitä. Kuva: iStock

Alle 30-vuotiaiden naisten joukossa (yhteensä 1 069 naista) valtaosa eli 60 prosenttia keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista parani itsestään kahden vuoden seurannassa. Tutkimustulos perustuu meta-analyysiin, jonka pääasiassa Husin tutkijoista koostuva kansainvälinen ryhmä julkaisi British Medical Journalissa.

Laajassa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä käytiin läpi 36 tutkimusta. Näissä tutkimuksissa oli yhteensä 3 160 naista, joilla keskivaikeaa kohdunkaulasyövän esiastemuutosta seurattiin ilman hoitoa. Puolet katsauksen tutkimuksista arvioitiin laadultaan hyviksi eli niissä oli pieni harhan riski.

Yhteensä alle viidesosa muutoksista eteni kahdessa vuodessa vaikeampiasteiseksi. Nuorilla naisilla näin tapahtui vain noin yhdellä kymmenestä. Yli kolmen tuhannen aktiivisesti seuratun naisen joukossa todettiin 13 tapausta alkuvaiheen kohdunkaulasyöpää ja kaksi levinneempää syöpää. Valtaosa syövistä todettiin yli 30-vuotiailla naisilla.

HYKS Naistentaudit ja synnytykset -tulosyksikön osastonlääkäri Karoliina Tainion mukaan tulokset tukevat ajatusta, että valtaosa keskivaikeista kohdunkaulasyövän esiastemuutoksista –  etenkin nuorilla naisilla –  paranee ilman hoitoa.

– Muutosten hoito aktiivisella seurannalla eli kolposkopioilla välittömän sähkösilmukkahoidon sijaan on perusteltua etenkin, jos nainen on nuori, suunnittelee raskauksia ja pystyy sitoutumaan seurantaan.

Pitkittynyt papilloomavirusinfektio (HPV) voi johtaa kohdunkaulasyövän esiasteiden kehittymiseen. Nämä muutokset ovat oireettomia ja todetaan tavallisimmin papa-testissä. Poikkeavan papa-testin jatkotutkimuksena tehdään tarvittaessa kolposkopia, jonka yhteydessä otetaan koepaloja ja saadaan kudosnäytteisiin perustuva diagnoosi mahdollisista esiastemuutoksista. Osa pitkittyneistä HPV-infektioista ja syövän esiastemuutoksista kuitenkin paranee itsestään.

Keskivaikeat kohdunkaulasyövän esiasteet on perinteisesti hoidettu kohdunkaulan sähkösilmukkahoidolla kun taas lieväasteisia muutoksia tyypillisesti seurataan toistetuilla kolposkopioilla.

– Sähkösilmukkahoidon on osoitettu lisäävän ennenaikaisen synnytyksen ja myöhäisen keskenmenon riskiä tulevissa raskauksissa, mihin hoidosta pidättäytymisellä voi olla suotuisa vaikutus ja siksi tämä tutkimus oli tärkeä tehdä, Tainio sanoo.