5 vinkkiä hoitajalle helleaikana työskentelyyn

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Korkean sisä- tai ulkolämpötilan negatiivinen vaikutus hoitajan työviihtyvyyteen, terveysriskeihin ja sairastavuuteen on selvä. Vaikutus työn tuottavuuteenkin on kiistaton. Lämpötilojen kokemiseen vaikuttavat tosin hoitajan henkilökohtaiset ominaisuudet, työn raskaus ja työympäristö. Seuraavana on viisi vinkkiä hoitajien helleajan työskentelyyn.

 

1. Nesteytys kuntoon

Kuumassa lämpötilassa työskenneltäessä riittävä nesteytys unohtuu helposti. Erityisesti näin käy, jos ei koe tai huomaa janon tunnetta. Hellepäivinä viileää vettä tai laimeaa mehua tulisi nauttia 3–4 kertaa tunnissa noin 1–2 desilitraa kerrallaan. Jos hiki valuu ihan norona, niin voi kokeilla sokeria ja kivennäisaineita sisältäviä urheilujuomia ja jääpaloja juomissa. Kofeiinia sisältävien juomien nauttimista taas kannattaa töissä välttää.

Elimistön kuivuminen nostaa sisäelinten lämpötiloja, kuormittaa verenkiertoa ja altistaa äkillisille lämpösairauksille. Runsas hikoilu vaikeuttaa myös elimistön suolatasapainon ylläpitoa, joten pieniä suolapitoisia välipaloja kannattaa lisätä ruokavalioon, ja syödä muutenkin riittävästi.

 

2. Riittävät tauot

Laista ei löydy työn tauotukselle lämpötilarajoja. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on kuitenkin rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville lämpöolosuhteille. Vakiintunut käytäntö on, että keskiraskaassa työssä yli 28°C lämpötilassa työskenneltäessä pidetään kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa. Vastaavasti yli 33 asteessa 15 minuuttia tunnissa. Tauko tulisi viettää viileässä tilassa.

Lämpörasituksessa työskentely kuormittaa hoitajaa normaalia enemmän ja tapaturmien vaaraa kasvaa. Esimerkiksi sydän lyö nopeammin ja veri ohjautuu iholle sen viilentämiseksi. Tällöin lihakset väsyvät nopeammin ja suorituskyky laskee.

 

3. Vaatetusta kevyemmäksi

Lämpötilan noustessa on hyvä valita työasuksi mahdollisimman kevyt ja väljä vaatetus. Työnantajan kanssa voi koettaa sopia hellepäiviksi siistien shortsien yhdistämisen muuhun suoja- tai työasuun tai jättää työtakin pois. Vaatteissa ja alusvaatteissa kannattaa suosia luonnonkuituja. Työnantajalla on tosin oikeus vaatia työntekijältä työpaikan olosuhteisiin sopivaa pukeutumista. Esimerkiksi infektiovaaratilanteissa suojavaatteita tai suojaimia ei voi valitettavasti vähentää.

Kuumissa ja hiestä märissä vaatteissa työskentely lisää tukalaa tunnetta, ihon hiertymiä ja ihosairauksien oireita. Lisäksi paksut ja hengittämättömät vaatteet nostavat kehon lämpötilaa. Siksi tauolla kannattaa käydä nopeasti pikasuihkussa ja vaihtaa kesken työpäivän puhdas ja kuiva suojatyöasu.

 

4. Jäähdytys kuntoon

Jo ennen hellekauden alkua on aika olla yhteydessä kiinteistötekniikan ja lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmiä tunteviin asentajiin. Heiltä kannattaa tilata toimintatarkastus, ilmanvaihtolaitoksen puhtauden tarkastaminen, ilmanvaihtomittaukset ja arvioida jäähdytysjärjestelmän toiminta tai tarve. Jollei ilmanvaihdolle ole tehtävissä mitään, eikä liikuteltavaa ilmastointilaitetta ole mahdollista saada, on tilattava riittävä määrä tuulettimia työpisteeseen.

Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Ilmastointi taas jäähdyttää sisäilmaa ja laskee huoneilman lämpötilaa. On hyvä muistaa, että tuulettimen ilmavirta poistaa lämpöä paljaalta iholta vain niin kauan kuin hoitaja on sen läheisyydessä. Tuulettimen voi kuitenkin asettaa jääpala-astian eteen, millä on jonkin verran ilmavirtaa viilentävä vaikutus.

 

5. Nukkuminen viileässä

Makuuhuone tulisi kotona viilentää mahdollisuuksien mukaan. Verhot pidetään kiinni auringonvalolta ja elektroniset laitteet suljetaan päivän ajaksi. Myös nukkuminen vähissä vaatteissa, viileä suihku ennen nukkumaanmenoa, peitoista luopuminen, puuvillaisten petivaatteiden käyttäminen pakastimessa, läpiveto ja tietenkin ilmastointi tai tuuletin auttavat. Jos makuuhuoneen lämpötilaa ei voida laskea, vuode tai patja kannattaa siirtää kodin viileimpään tilaan.

Pitkään jatkunut korkea lämpötila makuuhuoneessa häiritsee syvää unta ja jatkuvan univajeen seurauksena syntyy univelkaa. Kun keho ja mieli eivät palaudu öisin, hoitaja on väsynyt jo ennen työvuoron alkua. Väsyneenä muisti pätkii, keskittymiskyky vähenee ja työasioista ärtyy aiempaa helpommin. Siksi hyvään unihygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Lue myös: Hoitotyössä hiljaisuudella on tärkeä merkitys.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.