Hoitajan työ on helppoa

Kuvateksti
Kuva: Pixabay

Kuulen välillä kommentteja, miten helppoa hoitajan työ on. Kommentoija on usein ihminen, joka ei ole päiväkään tehnyt hoitotyötä. Mietin silloin, miten yleistä on ajatella toisen työstä sen olevan helppoa, koska se voi näyttää helpolta. Verrataanko mielikuvaa hoitotyöstä silloin rakettitieteeseen, josta vielä harvemmalla on realistinen käsitys?

Mielikuvat voivat syntyä sohvaperunana sairaalasarjoja katsellen, sairaalassa vieraillen vai omista potilaskokemuksista. Mene ja tiedä. Sen tiedän, että kokonaiskuva vastaa harvoin todellisuutta. Harva ymmärtää, miten paljon työtä tehdään pelkästään hoitotyön kulisseissa ja kuinka laajoja hoitajien tehtävänkuvat ovat.

On totta, että hoitajan työ vaihtelee työpisteestä ja työvuorosta toiseen. Taikauskoon perustuva kirjoittamaton sääntö kuitenkin on, ettei hoitotyössä saa koskaan tokaista harvoina hiljaisina hetkinä, että onpa tänään hiljaista. Pian sen jälkeen alkaa tulvia kiihtyvällä tahdilla sisään työtehtäviä ovista ja ikkunoista.

Helpoimmalta ulkopuolisesta näyttää sellaisen hoitajan työ, joka osaa hommansa. Ihailen itsekin niitä kollegoita, jotka elegantisti ja eleettömästi hoitavat työnsä. Miten heidän työnsä näyttääkin niin vaivattomalta, selkeältä ja varmalta? Ja helpolta.

Hyvin tehtyä työtä on edeltänyt todennäköisesti lukematon määrä lukemista, perehtymistä, virheitä, itkua ja hammastan puremista yhteen. Pelkoa siitä, että vahingoittaa vakavasti potilastaan tai saa haukut kokeillessaan uudenlaista tapaa hoitaa, johon ei ole työpaikassa totuttu. Toisaalta hyvä hoitaja on saanut varmasti osakseen tukea, kiitosta ja säilyttänyt loputtoman mielenkiinnon potilastyötä kohtaan. Hoitotyö on muuttanut häntä ihmisenä myös hyvässä mielessä. 

Uskon, että muun muassa lähihoitajan työ on yksi sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä, jota vähätellään helposti. Ajatellaan, että lähihoitaja syöttää, kylvettää ja vaihtaa vanhuksille vaippoja sairaanhoitajan valvoessa työskentelyä vierestä. Todellisuudessa lähihoitajan työ on itsenäistä työtä, johon voi kuulua vaikkapa oman vastaanoton pitämistä terveyskeskuksessa, lääkehoidon toteuttamista ja kotihoidon laboratorionäytteiden ottamista muun työn ohella.

Edellä mainituista syistä meille kaikille olisi tärkeää arvostaa muiden tekemää työtä. Muussa tapauksessa arvokas hoitotyö nähdään äkkiväärästi pelkkänä kustannuseränä. Tehottomana työnä, jota voi tehdä kuka tahansa. Silloin hoitajat nähdään laiskasti kahvittelevana sopulilaumana, jonka työstä ei tarvitse kutsumuksen vuoksi maksaa kunnon palkkaa.

Voi olla, että mielikuva hoitotyöstä vääristyy, koska osa hoitajista ei osaa arvostaa riittävästi omaa työtään. Kertoa rintarottingilla olevansa ylpeä tekemästään työstä. Puhua muille realistisesti työnsä hyvistä ja huonoista puolista pelkän ruikuttamiseen keskittymisen sijasta.

Käsillä olevan hoitajapulan aikana olen kuullut voivoteltavan, miten hoitajia ei saada enää mistään. Jos nuoria toivotaan alalle, tarvitaan julkisuuteen lisää positiivisia roolimalleja huippuhyvistä ja osaavista hoitajista. Mieleenpainuvia persoonia, jotka kertovat rehellisesti, ettei hoitotyö ole aina helppoa. Silti heidän mielestään hoitajan työ on parhaimmillaan uskomattoman hieno ja yhteiskunnallisesti tärkeä ammatti.

Mitä mieltä sinä olet hoitotyöstä ja sen helppoudesta?

Lue myös: Tulisivat itse tänne katsomaan

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.