Kuva: Jaakko Martikainen

Hoitoalaa opiskeleva kollegani, älä tee samoja virheitä kuin minä

Tällainen keski-ikäinen setämies oli aikoinaan sinun kengissäsi. Täynnä intoa ja uteliaisuutta hoitajan työtä kohtaan. Innoissaan harjoittelujen ja koulutuksen loppumisesta, jotta pääsisin oikeisiin potilastöihin.

Hoitajakolleganasi minulla on sinulle muutama vinkki parikymmentä vuotta kestäneen urani varrelta. Seuraavaksi kerron ne virheet, jotka alalle vastatulleena tein. Älä tee samoja virheitä kuin minä. Jaksat hoitotyössä paremmin ja pidempään.

Minä suostuin mihin vain, koska en paremmasta tiennyt. Jäin tekemään palkatta ylitöitä ja lisäkouluttautumaan omalla ajallani. Uppouduin mielenkiintoisiin hoitosuhteisiin kaikella tuoreen hoitajan innollani. Minä kun en ehtinyt tehdä tai oppia kaikkea työajan puitteissa. Otaksun, että olemme näiden asioiden suhteen samanlaisia. Toivon, ettet koskaan kadota intohimoasi hoitajana ja yhtä aikaa pidät oikeuksiesi toteutumisesta huolta. Ole siinä rohkeampi kuin minä olin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Pidä osaltasi huolta näyttöön perustuvan hoitotyön toteutumisesta. Mieti tarkkaan, mikä hoitajan hiljainen tieto on perehdytyksessäsi ajan tasalla ja mikä ei. Sinun ei kuulu tehdä hoitotyötä ”niin kuin sitä on aina ennenkin tehty”. Erityisesti, jos tietotaito ei ole ajantasalla tai siitä koituu haavoittuvassa asemassa olevalle autettavalle selvää haittaa. Muista, että tiimityö on eri asia kuin lauma-ajattelu.

Luulin, että osa ammatillista kasvuani hoitajana oli valita töissä kuppikunta, johon kuulua. Osoittaa, että minä tiedän niinkin tuoreena hoitajana tiettyjä hoitajia enemmän tästä työstä. Ajattelin myös, että kaikki hoitajat juoruilevat ja puukottavat selkään. Sitten sain maailman parhaimpia työkavereita, apua ja neuvoja. Opin arvostamaan hoitajakollegoita, joita ihailen edelleen tänä päivänä. Jättämään omaan arvoonsa ne, jotka minua vähättelivät. Puhu siis hyvää muiden selän takana aina kun voit.

Ajattelin, että työnantaja, talon johto ja esimies ovat lähes jumalallisessa asemassa. Ylhäältä tulee käskyjä ja lisää tehtäviä. Minä toteutin niitä kuin sotilassairaalassa palvellessani. Oikealla työpaikalla asioista neuvotellaan aikuisten kesken. Fiksu työnantaja luottaa hoitajan osaamiseen sekä arvostaa ja palkitsee sinua.

Älä siis niele purematta jokaista työmääräystä, vaan vaadi perusteluillekin vielä perustelut. Muista, ettet sinä ole koskaan vain hoitaja, vaan moniammatillisen tiimin jäsen. Vastaat hoitotyön asiantuntemuksen toteutumisesta, et muiden ammattiryhmien töistä. Juoksevat asiat voi työpaikalla hoitaa joku muukin kuin hoitaja.

Pitkään tein töitä ajatellen, että olen sairaanhoitaja, jonka tulee tietää kaikesta kaikki. Pikkuhiljaa ymmärsin, että apua saa, kun sitä osaa pyytää. Opin käyttämään hyödykseni muun muassa luottamusmiehen, työsuojelun, työterveyshuollon ja ammattiliiton palveluja. Saamallani tuella ratkoin työssä mieltä painavat asiat hyödykseni.

Siirsin monta kertaa suunniteltuja lomareissuja tai vapaapäiviä, koska töihin ei saatu sijaisia. Liika joustaminen muiden hyväksi kostautui jaksamisen ongelmina. Töistä palautuminen ja työn jaksottaminen on hoitotyössä tärkeämpää, kun osasin nuorena sairaanhoitajana ajatella.

Annan kaiken tukeni kokeneempana kolleganasi seuraavalle asialle. Sille, että sinulle vapaa-aika on uraa tärkeämpi valinta, jos näin haluat. Älä siis veny töissä terveytesi kustannuksella ja tee monen ihmisen töitä uupumuksen partaalla.

Ensimmäiset mokat ja hoitovirheet tuntuivat maailmanlopulta. Ajattelin monet kerrat, ettei minusta ehkä olekaan sairaanhoitajaksi. Olin vihainen, pettynyt, turhautunut ja pitkään katkera itselleni. Älä ole niin armoton itseäsi kohtaan. Jokainen meistä tekee virheitä oppiakseen niistä paremmaksi hoitajaksi.

Tärkein asia on, että pidät hyvää huolta itsestäsi. Pidät joka ikisen tauon, jätät työasiat pukukoppiin ja pidät huolta riittävästä palautumisesta vapaa-ajallasi. Menet töihin sellaiseen työpaikkaan, joka tuntuu omalta. Lähdet seuraavaan työvuoroon, jotta voit haastavissakin tilanteissa toimia hoitamiesi ihmisten parhaaksi. 

Olen ylpeä siitä, että olet valinnut maailman parhaimman ja mielenkiintoisimman työn. Muista, että sinulla on lupa nauttia tekemästäsi tärkeästä työstä ja sen tuloksista. Toivotan sinulle pitkää ja mielenkiintoista uraa hoitajana. Sinua tarvitaan hoitajapulan ja koronakriisin keskellä enemmän kuin koskaan aiemmin. Tervetuloa hoitoalalle, kollega.

Lue myös: Mistä saadaan hoitajia, jotka jäisivät hoitoalalle?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Hoitsu 99 kuva

Mahtava juttu kiitos tästä.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos, että luit tekstin. Mukava kuulla, että tykkäsit. :)

Käyttäjän Manta  kuva

Luin tekstisi ja 37v sitten valmistuin apuhoitajaksi, siitä 8v myöhemmin sairaanhoitajaksi, muistelin opiskelijan rooleja valmistumiseen molemmista koulutuksista, opetukset olivat nuorta hoitajaa kohtaan tähän päivään verrattuna armottomat ja into oli silti kova, tänä päivänä niin lepsua, joskus kaipaan niitä tiukkoja oppeja ja voin kertoa, että melko hyvä olen vieläkin opettamaan, nautin siitä, se katse ja palo nuorelle tulevalle kolleegalleni tuo muistoja mieleen ja oma antini kasvaa. Sanonta että hoitaja tietää kaiken ei mene niin vaan hoitaja tietää paljon ei kaikkea ja se pitää paikkansa. Omat työkokemukset sairaanhoitajana vauvasta vaariin on tuonut laajaa tietoa ja taitoa, sen jakaminen ei aina ole ollut helppoa, monta osaajaa aina vastassa omalla persoonalla, itse rakentanut tähän ohjeen että ammattiylpeydellä ei saa kuin vihamiehiä, kehtaa kysyä, tuo vinkkisi tiimiin myöhemmin kuppikunnat hajoaa kun kaikkia kuuntelee vaikka tietäisitkin, oma vuorosi loistaa tulee takuu varmasti myöhemmin ja arvostus tulee, maltti on valttia. Nuoret janoaa tietoa, kokeneena jaa tietosi se hiljainenkin. Ei tarvitse tehdä enempää asioita mitä jaksaa, ei siitä saa kuin kiukun itselleen aikaan, nauti työstäsi, kohdellaan kaikkia tasa arvoisesti, jokaista meitä hoitajaa tarvitaan hoidettaville ja kolleegoille. Kuuntele kysele ole utelias rohkea ja tartu hetkeen.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Todella hyviä vinkkejä opiskelijalle. Opiskelu ohjauksessasi on varmasti innostavaa.

Käyttäjän Minttu kuva

Ihan kuin olisin lukenut omaa työhistoriaani. Oi muistan niin ekan työpaikan, jossa olin niin innoissani uutena vasta valmistuneena sairaanhoitajana. Mutta siellä oli pari vanhaa hoitajaa, jotka ottivat minut silmätikuksi ja vahti jokaista liikettä. Valittivat ihan kaikesta ja mikä pahinta jos kysyin jotain suureen ääneen kailottavat, että etkö osaa. Se oli järkyttävää huomata miten esimies salli sellaisen käyttäytymisen heiltä. Vaikka esimies oli liiton hommissa mukana. Tiedän, että vieläkin nämä vanhat kääkät ovat töissä siellä missä silloin uraani aloittelin. Onneksi minun ei sinne tarvitse mennä. Olen saanut paljon hyvää kokemusta sen jälkeen hoitajana ja minun ammattitaitoani arvostetaan. Kuulin vaan jälkikäteen että ne vanhat hoitajat edelleen saavat jatkaa sitä samaa. Ikävää että jotkut voivat pilata työilmapiirin. Porukka muuten oli mahtavaa ja nostan hattua heille, jotka jaksavat tehdä töitä siellä ja eivät välitä mitä ne vanhat hoitajat siellä tekevät ja puhuvat.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Siksi kannattaa keskittyä kaikkiin niihin upeisiin kollegoihin, joita on urallaan tavannut. Jättää huonot ja rumat tavat huomioimatta. :)

Käyttäjän Ehkä entinen sh kuva

Kyllä siihen kiusaamiseen pitäisi puuttua, eikä vain antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Itseäni myös kiusattiin, enkä tiedä palaanko enää sairaanhoitajaksi. Mitenhän moni on vaihtanut ammattia just huonojen työolojen vuoksi. Tähän kun lisätään huono palkka, niin ei ihme, että on hoitaja pula.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Olen samaa mieltä, että työpaikkaväkivaltaan on puututtava heti.

Käyttäjän Aila kuva

Lähi/siten myöhemmin sairaanhoitaja urani aikana ole polttanut itseni usein molemmista päistä,,, syy määräaikaisuus. Sitä haluaa näyttää minä jaksan, minä teen, pelko persiissä ettei sopimus katkea. Edelleen kokoajan ikää karttuu ja määräys kirja pino kasvaa. Olkoon teen vuoroni en minuuttiakaan enempää. Ikä59. V. Helpompi selvitä päivistä kun on sinut itsensä kanssa, tehnyt selväksi vaikka olen määräaikainen olen osa joukkoa, osaan työni ja jos en niin joku osaa ja voin kysyä. Näinä aikoina olemme haluttuja työntekijöitä, älä myy itseäsi orjaksi, nosta rinta rottingille ja ole nöyrä elämän edessä, nimittäin nöyrä ja nöyryytetty on täysin eri asia. Siskot ja veljet olkaa ylpeitä ammattitaidoistanne💪

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Huomaan vähän saman keikkasairanhoitajana. Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että rinta rottingilla vaan. Olen ylpeä ammatistani! :)

Käyttäjän Kaisa kuva

Yksityisellä olin sh:na, siellä ei kyllä riittänyt, että teki pelkän työajan..no, sydämeni ei myöskään ollut riittävän suuri tuohon työpaikkaan. Lisäksi erehdyin luottamaan esimiehen sanaan, että ovat tehneet paljon työtä ja saaneet työyhteisön avoimemmaksi.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kurja kuulla. Onneksi tällä hetkellä on hoitajien työmarkkinat. Ainakin isommilla paikkakunnilla saa valita, missä hoitotyötä tekee.

Käyttäjän Se uusi hoitaja kuva

Tämä on ollu ehkä yks tärkeimmistä teksteistä, mitä oon tänä vuonna lukenut. Kiitos!
Tiivistit todella monta tärkeää ajatusta, joita muistaa, kun ensimmäisiä kertoja kokeillaan omia siipiä hoitoalan maailmassa. Täytyy yrittää pitää nämä mielessä :).

(Tämän voisi vaikka tallentaa tms jonnekin helposti löydettäväksi)

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos. Mukava kuulla!

Käyttäjän Rami kuva

Erittäin mukava saada näin armollinen ja rehellinen kuvaus hoitajan aloittamisesta urallaan ja samalla muistutus siitä, miksi tätä työtä tehdään. Tämä auttaa monia aloittavia hoitajia ja myös muistuttaa kokenutta hoitohenkilökuntaa ottamaan huomioon työyhteisön yhteisen tavoitteen. Kiitos tästä.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos palautteesta. :)

Käyttäjän ST kuva

Hyvä kirjoitus! Vaikka en hoitoalalla olekkaan itse. Varmasti myös monet asiakkaat (hoidettavat) osaavat olla raskaita käytökseltään, niin ei todellakaan helppo ammatti. Arvostus pitäisi näkyä isoina palkankorotuksina, koska vaativaa työtä teette.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kiitos. On hienoa kuulla, että arvostat hoitajien työtä. :)

Käyttäjän Omppu kuva

Olen itse opiskellut terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi 90- luvun lopussa ja 2000- luvun alussa. Itse tiesin jo opiskelun aloittaessani, ettei minusta ole peeinteiseen sairaanhoitajan työhön somaattisen puolen osastolla. Tämä ajatus vahvistui opiskelun edetessä ja erityisesti harjoittelujaksoilla. Kohtelu opiskelijoita kohtaan oli usein ala- arvoista, jopa vihamielistä. Suoriuduin kuitenkin kaikesta kunnialla ja hyvin arvosanoin, vaikka todella rankkaa oli välillä. Tiesin kuitenkin oman suuntani ja sen, etten tule koskaan työskentelemään somaattisella puolella. Suuntauduin sairaanhoitajan opinnoissani psykiatriseen hoitotyöhön. Lisäksi minulla on myös terveydenhoitajan koulutus. Urani olen tehnyt psykiatrian ja päihdetyön alalla. Olen kokenut olevani niissä omillani. Koen, että siellä saa olla oma itsensä, arvostetaan kollegaa ja myös opiskelijoita. Siellä on hyvä olla. Minulla meni pitkään toipuessa omasta kokemuksestani hoitoalan opiskelijana. Mutta se, että olen tullut arvostetuksi omanlaisena hoitotyönammattilaisena ja kollegana, on parantanut haavani.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Onpa kurja kuulla. Hyvä puoli kokemuksessa on, että sinä voit kohdella hoitajakollegoita toisin. Antaa hyvän kiertää. :)

Käyttäjän Hoitoalan opiskelija kuva

"Jättämään omaan arvoonsa ne, jotka minua vähättelivät. Puhu siis hyvää muiden selän takana aina kun voit." Hyvä ohje. Tätä ei noudateta kaikilla hoitoalan työpaikoilla. Kurja työilmapiiri, epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen ovat myös suurimmat syyt alan pahenevaan työvoimapulaan.

Hoitoalan opiskelijoiden harjoittelujaksoilla kohtaama työpaikkakiusaaminen on vaiettu aihe. Kiusatuksi joutuu usein joko opiskelija, keikkalainen, sijainen tai uusi työntekijä. Miksi hoitoalan työpaikkakiusaamiseen ei puututa? Millaista koulutusta ja ohjausta esimiehet saavat johtamiseen, esimiestaitoihin, vuorovaikutustaitoihin ja työpaikkakiusaamiseen puuttumiseen?

Liian moni hoitoalan opiskelija ahdistuu, pelkää, masentuu, ylikuormittuu ja uupuu. Kiusatuksi tuleminen voi johtaa joko harjoittelujakson tai koko opintojen keskeyttämiseen. Kiusatuksi tuleminen jättää ihmiseen aina syvät jäljet. Usein pahin kiusaaja on harjoittelun ohjaajaksi nimetty hoitaja tai hoitajat. Pahimmassa tapauksessa kiusattu opiskelija on harjoittelujaksolla yksin kahta kiusaaja-ohjaajaansa vastaan.

Jokaisessa oppilaitoksessa tulisi olla opiskelijoiden oikeusturvaa ja yhdenvertaisuutta valvova ja työelämän juridiikkaan perehtynyt, pätevä ammattihenkilö. Opiskelija voisi ottaa yhteyttä oikeusturvahenkilöön matalalla kynnyksellä. Yhdenkään hoitoalan opiskelijan ei pitäisi Suomessa joutua kärsimään epäasiallista kohtelua tai kiusaamista oppilaitoksessa tai pakollisilla harjoittelujaksoilla!

Miksi hoitoalan opiskelijoiden oikeusturva on edelleen retuperällä? Mitä hoitoalan oppilaitokset, opiskelijajärjestöt ja ammattiliitot Tehy, SuPer ja JHL aikovat tehdä tämän asian hyväksi?

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

"Yhdenkään hoitoalan opiskelijan ei pitäisi Suomessa joutua kärsimään epäasiallista kohtelua tai kiusaamista oppilaitoksessa tai pakollisilla harjoittelujaksoilla!" Olen tästä täysin samaa mieltä. Voimme yhdessä vaikuttaa siihen, että tämä toteutuu hoitoalalla.

Mainos
Mainos