Hoitotyö viettelee tekijänsä

Kuvateksti
Kuva: Jan Holmberg

Luin Janne-Jukka Kojon ajatuksia hoitajan työn hyvistä puolista. Inspiroiduin tekstistä. Kuinka usein tuleekaan mietittyä työtään vain yhdeltä kantilta? Siltä, mikä hoitotyössä mättää. Miten usein onkaan omassa elämässä huono olo tai löytää itsensä keskeltä kriisiä? Työpaikka ja pomo voi kuulla silloin syyttä suotta kunniansa.

Kaikkina vuorokaudenaikoina hoitotyön ammattilaiset puurtavat potilaidensa eteen. Hoitajat pitävät tämän maan terveyttä ja hyvinvointia pystyssä vuoden jokaisena päivänä. Tuntuuhan se upealta olla osa sitä porukkaa. Sitä ei voi kieltää.

Janne-Jukka kirjoitti monista hoitotyön hyvistä puolista. Yleisestä arvostuksesta hoitajan työtä kohtaan, käsillä tekemisen riemusta, tyytyväisistä potilaista ja ammatillisesta itsevarmuudesta. Ne on kaikki helppo allekirjoittaa. Kiitos näistä sanoista, hoitaja- ja bloggaajakollega.

Hoitotyössä ei ehkä ole glamouria, mutta se viettelee tekijänsä. Hyvät työkaverit, herskyvä huumori ja kokemus merkityksellisestä työstä ovat tärkeitä. Olen aiemmin kuvannut, miten käteni ovat sairaanhoitajana koskettaneet monenlaisia ihmiskohtaloita. Ne ovat asioita, jotka saavat alanvaihtajat valitsemaan hoitotyön koulutuksen. Samat tekijät lisäävät työn mielekkyyttä ja saavat hoitajat jäämään vähän raskaampaankin työpisteeseen töihin.

Hoitotyö on myös mielenkiintoista. Hoitotiede ja hoitotyö kehittyvät valtavin harppauksin eteenpäin. Se haastaa ja innostaa tekijänsä. Harva asia hoitotyössä suoritetaan enää, kuten se on aina ennenkin tehty. Siksi järjestelmällisyyden vastapainoksi tarvitaan luovuutta ja inhimillisen kohtaamisen lisäksi hyvää hoitotyön asiantuntijuutta. Niitä hetkiä, jolloin kaikki on työssä ja työpaikalla kohdallaan.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, millaisessa kriisissä terveydenhuolto on. Sitä on turha kiistää, kun hoitajapulan aikana haluttaisiin vähentää hoitajia. Tehostettavaa ei hoitajan työssä enää vuosikymmeniä kestäneiden säästötalkoiden jälkeen ole. Silloin unohtuu, että säästölinja ei ole aina tehokkain ratkaisu tuottavuuden lisäämiseksi. Varsinkaan maailman parhaisiin lukeutuvassa terveydenhuollossa.

Stressaantunut ja kalkkiviivoille vedetty hoitaja tekee vain pakolliset työnsä. Sen voi jokainen ikisäästöjen puolesta puhuja päätellä ihan maalaisjärjellä. Siksi hoitajien työhyvinvointia tehostamalla sairauslomia ja hoitovirheitä voidaan vähentää ja työtyytyväisyyttä lisätä. Ne näkyvät tuottavuuden, joustavuuden ja inhimillisen hoitamisen lisääntymisenä.

Osaavia hoitajia ja hoitajavaikuttajia tulee kuunnella entistä tarkemmalla korvalla. Me tiedämme parhaiten, millaiset resurssit ammattitaitoinen hoitotyö vaatii. Meitä jää sellaisella tahdilla rivistä reserviin, että hoitotyön on vieteltävä yhä useampia ihmisiä. Miten se tehdään? Pitämällä jokaisen hoitajan työhyvinvoinnista hyvää huolta. Lisäksi, näyttämällä hoitajien arvostus myös rahassa ensi kevään palkkaneuvotteluissa.

Lue myös: Sairaanhoitajan erityisosaamista saa lisäämällä vetovoimaa ja palkkaa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Suosittelemme sinulle