Ikääntyneiden hoiva-avustajilla laatua pilkkahintaan

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa lisäämään hoiva-avustajien käyttöä uudessa hyvän ikääntymisen laatusuosituksessa. Hoiva-avustaja ei voi olla yksin työvuorossa tai jakaa lääkkeitä. Työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla olevalla vuoden pikatyöllisyyskoulutuksella voikin sitten tehdä kaikkea muuta. Riittää, että ikääntyneiden lääkityksestä vastaa samassa työvuorossa lähihoitaja.

Tiukalle vedettyyn ikääntyneiden hoidon henkilöstömitoitukseen lasketaan myös muun muassa viriketoiminnan ohjaaja. Syynä laatusuosituksen mukaan on säästöpotentiaalin kertyminen vuoden 2019 loppuun mennessä. On sanomattakin selvää, että ikääntyneet, omaiset, koulutettu hoitohenkilöstö, gerontologisen hoitotyön asiantuntijat ja ammattiliitot ovat olleet uudistusta vastaan.

Tosiasia on, että palveluissa hoidetaan yhä monisairaampia ihmisiä lääkityksineen. Ikääntyneiden hoito on osaamista vaativa erikoisala, eikä sitä opita vuodessa. Ironista on, että laatusuosituksessa puhutaan hoitohenkilökunnasta otsikolla: laadulla on tekijänsä. Ikääntyneiden hoidon laatu, potilasturvallisuus ja hoitohenkilökunnan työssäjaksaminen ovat ilmeisesti olleet liian korkealla tasolla.

Hyvän ikääntymisen laatusuositus on kuin märkä rätti väsyneiden hoitajien naamaan. He ovat vuosia raportoineet, ettei tärkeää ikääntyneiden hoitotyötä ehdi tehdä työvuoroissa kunnolla tai loppuun asti. Siitä johtuvat lisääntyvät sairauslomat ja alanvaihtajat pois arvokkaasta ikääntyneiden hoitotyöstä.

Käytännössä sairaanhoitaja tai lähihoitaja voi uudistuksessa menettää koulutetun työkaverinsa. Hän joutuu kiireisen ja entistä vaativamman hoitotyönsä lisäksi avustajien ohjaus- ja valvontahommiin. Ei tullut Sipilän hallitukselle mieleen, että esimerkiksi lääkärit tulevat myös kalliiksi. Heidän tilalleen voisi samalla laadukkaan hoidon logiikalla palkata parissa vuodessa koulutettuja medisiinisiä avustajia. He voisivat leikkiä tutkivansa ikääntyneitä tekemättä diagnostiikkaa ja määräämättä lääkkeitä.

Noh, se siitä ajatusleikistä, lääkäreiden työ on tärkeää kuten lähi- ja sairaanhoitajienkin. Tätä laaturaporttia on vain vaikea uskoa todeksi. Eihän hoitohenkilökunnan koulutuksen heikentämisessä ole mitään järkeä. Laadukasta ikääntyneiden hoitoa kun ei saa pilkkahintaan, vaikka siitä kuinka sievän laatusuosituksen kirjottaisi.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.