Itsehoidolla vanhusten hoitajien mitoitus nollaan

Kuvateksti
Kuva: Gratisography

Hallitus suunnittelee vanhustenhuollon hoitajamitoituksen laskemista. Se tarkoittaisi tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa 0,4 hoitajaa per vanhus. Mitoitukseen laskettaisiin myös aiempaa kevyemmillä perusteilla työntekijöitä, joilla ei ole sosiaali- ja terveysalan ammattikoulutusta.

Entäpä hoitajamitoituksen laskeminen reilusti nollaan? Monet ongelmat ratkeaisivat tällaisella päätöksellä.

Kalliita henkilöstökuluja ei olisi, eikä asiakasvalituksia väsyneistä hoitajan puolikkaista enää tulisi. Hallitukselle kiusallinen keskustelu vanhustenhuollon rapauttamisesta loppuisi. Jatkossa tarjottaisiin vain toimitilat vanhusten itsehoitoon.

Tämä vaatisi muutaman muutoksen lakeihin, kuten vanhuspalvelulain pykälään 20. Se voitaisiin modernisoida muotoon: toimintayksikössä toteutuva itsehoito turvaa iäkkäiden henkilöiden laadukkaat palvelut.

Vanhukset toteuttamaan itsehoitoa.

Uudessa mallissa köyhät vanhukset ja omaiset voisivat toteuttaa itsehoitoa parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Huonokuntoisen kannattaa jo alkaa harjoitella itsehoitoa. Vanhuspalvelulain mukaan pitkäaikaista laitoshoitoa saa vain, jos siihen on lääketieteeseen tai asiakasturvalli- suuteen liittyvä syy.

Vanhusten kotihoidon lisäresursseista ei ole kuultu pihaustakaan. Päinvastoin. Olemme hallituksen johdolla tehostamassa vanhustenhuollosta pois 70 miljoonaa. Se näyttää tarkoittavan viimeistä siivua hoitohenkilökunnan selkänahasta.

Asiantuntijat vastustavat hoitajamitoituksen laskemista.

Noh, vitsit vitseinä. Hoitajamitoituksen laskeminen on hallitukselta epäinhimillinen, järjenvastainen ja jopa lainvastainen ajatus. Hallituksen toimilla hoitotyötä on jo halpuutettu. Työnantajamaksuja on siirretty palkansaajille ja pyhäkorvauksia karsittu. 

Suomen vanhusten palveluasumisessa ja laitoksissa on jo Pohjoismaiden alhaisin hoitajamitoitus, mutta keskimäärin paremmin koulutettu hoitohenkilökunta. Hoitotyöntekijät tekevät muihin pohjoismaihin verrattuna useammin palkatonta ylityötä, jotta saavat ylimitoitetun hoitotyön tehdyksi. Nämä tiedot selviäisivät päättäjille NORDCARE-tutkimushankkeen tuloksista.

Hoitajamitoituksen laskemista ovat vastustaneet yhteen ääneen työntekijä-, vanhus-, omais- ja potilasjärjestöt. Valviran mukaan vanhusten oikeus hyvään hoitoon jää toteutumatta hallituksen kaavailemilla uusilla mitoituksilla.

Hoitohenkilökunta on ajettu loppuun.

Superin tuoreen selvityksen mukaan noin 70 prosenttia lähi- ja perushoitajista kokee työnsä jo nyt raskaaksi. Suurin syy on riittämätön henkilöstömitoitus. Vanhusten yksilöllisille tarpeille ei ole enää riittävästi aikaa.

Osaavat vanhushoitotyön ammattilaiset ovat alkaneet äänestää jaloillaan tai harkitsevat 
sitä vakavasti. Tehdasmaisissa oloissa on miltei mahdotonta hoitaa vanhuksia inhimillisesti ja arvokkaasti. Hyvä hoito kun edellyttää satsaamista työhyvinvointiin ja kokemusta oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Ei sillä että esimerkiksi hoitotyöntekijän epäammattimaisessa käytöksessä olisi mitään puolusteltavaa. Mutta haukut vanhustyön laadusta ovat kohdistuneet kiihtyvällä tahdilla hoitohenkilökuntaan. Kenelle muullekaan vanhukset, omaiset tai päättäjät pahaa mieltään vanhustenhuollon tilasta purkaisivat?

 

Vanhuspalvelulaki (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012), pykälä 20: ”toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat toimintayksikön palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelun tarvetta ja joka turvaa heille laadukkaat palvelut”.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.